Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Eucapnische hyperventilatietest (onder eigen medicatie)

Longfunctieonderzoek

Binnenkort heeft u een afspraak voor een eucapnische hyperventilatietest. Tijdens deze test onderzoeken we hoe gevoelig uw luchtwegen zijn bij (zware) inspanningen (zoals bij het sporten). Hier leest u meer over hoe u zich kunt voorbereiden en wat u van het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF

Over de eucapnische hyperventilatietest

Sommige mensen hebben last van overgevoelige luchtwegen. Als u hier last van heeft, kunt u moeilijker ademhalen als u zich lichamelijk (zwaar) inspant. Bijvoorbeeld als u gaat sporten. Tijdens de eucapnische hyperventilatietest proberen we deze situatie na te doen door u veel en snel te laten ademhalen.

Voorbereiding

Eten, drinken en roken
U mag 1 uur voor het onderzoek niet meer roken.

Voor het onderzoek kunt u een lichte maaltijd eten. U hoeft niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u gewoon mag en en drinken voor het onderzoek.

U mag 24 uur voor het geen alcohol of producten met cafeïne eten of drinken. Cafeïne zit in koffie, thee, cola, ijsthee, chocolade, chocolademelk, energydranken, kauwgom, snoep en drankjes met Guarana.

Sporten

Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. U mag zich vier uur voor het onderzoek niet meer zwaar lichamelijk inspannen (niet meer sporten).

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
U mag de eucapnische hyperventilatietest niet doen als u:
 • zwanger bent
 • zwanger denkt te zijn
 • borstvoeding geeft
Op tijd zijn
Wij vragen u om 15 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn. De longfunctieanalist die het onderzoek uitvoert, legt u uit wat er gaat gebeuren en wat wij van u verwachten.

Medicijnen
De dokter heeft gevraagd om dit onderzoek onder uw eigen medicatie te doen. Dit betekent dat u al uw medicijnen gewoon kunt gebruiken zoals u gewend bent. Dus ook de luchtwegverwijdende en ontstekingsremmende inhalatiemedicatie en antihistaminica.

Tijdens de eucapnische hyperventilatietest

De longfunctie-analist voert het onderzoek bij u uit. Hieronder vindt u hoe het onderzoek stap voor stap verloopt:

 1. Als u binnenkomt, vragen we u om uw handen te desinfecteren met handalcohol.
 2. We wegen u. Als we niet weten hoe lang u bent, meten we ook uw lengte.
 3. U neemt plaats in een stoel.
 4. Wij vragen u welke medicijnen u gebruikt voor uw longen.
 5. U krijgt een neusklem op en een mondstuk in uw mond. U kunt gewoon door uw mond blijven ademen.
 6. We meten hoeveel lucht u kunt in- en uitademen. Hierna vragen we u om een paar keer maximaal ver uit te blazen en diep in te ademen.
 7. U gaat zo diep mogelijk inademen om daarna krachtig uit te blazen. Zo kunnen we bepalen hoeveel lucht u in 1 seconde kunt uitblazen.
 8. Na deze oefeningen vragen we u om 6 minuten lang snel en veel te ademen aan een grote ademzak. In deze zak zit zuurstof (O2) en een beetje koolstofdioxide (CO2). Deze stoffen zorgen ervoor dat u tijdens de 6 minuten snelle ademhaling niet duizelig wordt. We meten hoeveel lucht u op een krachtige manier kunt in- en uitademen.
 9. Na deze 6 minuten van snel en veel ademhalen herhalen we na 3 minuten de blaasoefening van zo diep mogelijk inademen en zo krachtig mogelijk uit. We herhalen de blaasoefeningen nog een keer na 6 minuten, 10 minuten, 15 minuten en 30 minuten. We kunnen dan zien of uw longen overgevoelig zijn voor het uitdrogen van uw luchtwegen tijdens inspanning. Als uw longen overgevoelig zijn kunt u zich na het snelle ademen kortademig gaan voelen of gaan hoesten. U krijgt daarom aan het einde van de test een medicijn die uw luchtwegen verwijdt. Dit doen we om uw kortademigheid en het hoesten weer weg te laten gaan. De medicijnen laten we 15 tot 30 minuten inwerken.
 10. Daarna doen we nog een keer een blaasoefening van zo diep mogelijk inademen en zo krachtig mogelijk uit.
Het onderzoek duurt ongeveer 90 minuten.

eucapnische hyperventilatietest

De uitslag

Tijdens uw volgende bezoek aan de polikliniek bespreekt uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek met u. Als u vragen heeft, kunt u die stellen aan uw behandelend arts.

Afspraak verzetten

Kunt u niet naar het onderzoek komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de polikliniek Longgeneeskunde (voor telefoonnummer zie het kopje ‘contact'). U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt dan bellen met de polikliniek Longgeneeskunde en polikliniek Longfunctie. We zijn op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 bereikbaar.
 • Polikliniek Longgeneeskunde en Longfunctie (010) 704 05 62
 • Mailen kan naar poli.longziekten@erasmusmc.nl