Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Fietstest

Ergometrie

Download PDF
U heeft binnenkort een afspraak voor een fietstest. Tijdens deze fietstest maken we een hartfilmpje (ECG) en meten we uw hartslag en bloeddruk. Zo krijgen we meer informatie over de werking van uw hart bij inspanning. We hebben alle informatie over het onderzoek voor u op een rij gezet, zodat u zich goed kunt voorbereiden.


Over het onderzoek


Als we een hartfilmpje (ECG) maken terwijl u rustig zit of ligt kunnen we niet alle problemen goed zien. Als u gaat fietsen spant u zich in. Het hart moet dan harder werken. Daardoor kunnen we problemen beter zien. Met de fietstest krijgen we daarom meer informatie over de doorbloeding, het ritme en de conditie van uw hart.

Voorbereiding


  • Eet en drink voor het onderzoek. Het kan lastig zijn om te fietsen als u niet genoeg heeft gegeten. U mag geen alcohol drinken.
  • Neem op de dag van het onderzoek uw medicijnen in, zoals u dat gewend bent. Tenzij uw arts u iets anders heeft voorgeschreven.
  • Trek stevige (sport)schoenen aan. Als u wilt kunt u een sportbroek meenemen.
  • Als u allergisch bent voor plakkers, geef dit van te voren aan bij de laborant.
  • Voor de heren: scheer van tevoren uw borsthaar. Dat is nodig omdat de plakkers anders niet goed blijven plakken.
  • Houd er rekening mee dat er geen begeleiding of kinderen bij het onderzoek aanwezig mogen zijn.
Voor het onderzoek vragen wij u om uw borst te ontbloten. Dat moet om de plakkers met draden (elektroden) te kunnen opplakken.

Verloop van het onderzoek


Het onderzoek vindt plaats op de functie-afdeling van het Hart- en vaatcentrum. Bij het onderzoek zijn twee laboranten aanwezig. Het onderzoek is pijnloos. De laborant plakt de plakkers op uw borst. De laborant kan een man of een vrouw zijn.

U mag op de ligfiets gaan zitten. De laborant sluit u aan de ECG aan om uw hartslag te meten. Daarnaast krijgt u een bloeddrukmeter om uw arm om uw bloeddruk te meten. We maken eerst een hartfilmpje en meten uw bloeddruk als u nog niet fietst.

Daarna mag u gaan fietsen. Tijdens het fietsen maken we continu hartfilmpjes en meten we uw hartslag en bloeddruk. De laborant maakt het fietsen langzaam zwaarder. U moet proberen steeds net zo snel te blijven fietsen. U fietst zo lang mogelijk door. Als u echt niet meer verder kunt, geeft u dit aan de laboranten door. Zij maken het fietsen dan weer makkelijker, zodat u rustig kunt uitfietsen.

Let tijdens de test op deze dingen:

  • Stop nooit zomaar met fietsen. Dan kan uw bloeddruk te snel dalen, waardoor u duizelig kan worden.
  • Geef tijdens en na het onderzoek duidelijk aan wat u voelt.
  • Als u klachten of pijn heeft, geeft u dit direct door aan de laborant.

Na het onderzoek


Na het onderzoek mag u douchen, u opfrissen en uitrusten in de wachtkamer. We hebben handdoeken en zeep in het ziekenhuis. U hoeft dit dus niet mee te nemen.

De cardioloog bekijkt de resultaten van de fietstest. Hij/zij bespreekt de uitslag met u tijdens uw volgende afspraak op de polikliniek.

Contact


Kunt u echt niet naar het onderzoek komen? Bel naar de polikliniek cardiologie van het Hart- en vaatcentrum (010) 704 05 63