Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Flowmetrie

Uw behandelend arts wil bij u een flowmetrie laten uitvoeren. Een afspraak hiervoor isgemaakt en de uroloog heeft u daar al over ingelicht. In deze folder leest u over de gang van zaken bij een flowmetrie.

Download PDF

Wat is een flowmetrie?

Een flowmetrie wordt ook wel een plastest genoemd. Door middel van een flowmetrie kunnen we uw urinestraal meten. Dit meten we doordat u op een flowmeter plast. Dit is een speciaal toilet waarbij u in een trechter plast met daaronder een sensor die uw urinestraal meet. De uitslag van de test kunnen we aflezen op de computer. De sensor meet de hoeveelheid urine die u plast, de kracht van de straal en de tijdsduur. Verder wordt onderzocht of u in één keer uit kunt plassen.

Na de flowmetrie kijken we of er nog urine is achtergebleven in de blaas. Dit doen we door een klein echoapparaat met wat gel over de onderbuik te bewegen. Hiervoor vragen we u om te gaan liggen en uw onderbuik te ontbloten. Het is geheel pijnloos.

Voorbereiding

Bij een flowmetrie moet u op een speciaal toilet plassen. Om de flowmetrie goed (representatief) te kunnen doen, is het nodig dat u met een volle blaas komt en dat u net zo plast als thuis. Probeert u dan ook om zo ontspannen mogelijk te zijn. Het kan lastig zijn om met een volle blaas naar de afdeling Urologie te komen. Enkele praktische tips zijn:

  • Begin tijdig (zo mogelijk minstens twee uur tevoren) met extra drinken;
  • Probeer twee à drie uur van tevoren niet meer te plassen;
  • Wanneer u uw urine moeilijk kunt ophouden, komt u dan wat eerder naar de afspraak voor de flowmetrie. U kunt dan in de wachtkamer wat extra water drinken en zodra u het gevoel heeft dat u moet plassen (aandrang heeft) kunt u zich melden bij de balie;
  • In de wachtruimte van de polikliniek Urologie staat een automaat waar u gratis koffie, thee, chocolademelk en koud water kunt krijgen.

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek mag u een dagticket uitprinten door uw legitimatie in de aanmeldzuil te leggen. U mag zich daarna met het ticket aanmelden bij het afnamelaboratorium op de polikliniek Urologie.

Uitslag

Na de flowmetrie en residu meting krijgt u twee papieren met daarop de resultaten van het onderzoek. Meestal heeft u na aan het flowmetrie onderzoek een afspraak bij uw arts om de uitslag te bespreken. U meldt zich voor deze afspraak aan met uw dagticket bij de aanmeldzuil op de polikliniek Urologie.

Vragen


Heeft u na het lezen van deze folder behoefte aan meer informatie, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer (010) 704 02 51 of mailen naar poliuro@erasmusmc.nl