Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Glucose tolerantietest met groeihormoonbepaling (GTT-GH)

Functietest Endocrinologie

Download PDF
U krijgt binnenkort een glucose tolerantietest met groeihormoonbepaling (GTT-GH). Deze test vindt meestal plaats op de dagbehandeling. Soms wordt u voor de test kort opgenomen op de verpleegafdeling. Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist informeert u hier van tevoren over. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de test, de test zelf en wat u na de test kunt verwachten.

Doel van de test


Met deze test willen we kijken of uw lichaam teveel groeihormoon aanmaakt. Voor de test moet u een suikerdrankje te drinken. De hypofyse zal normaal gesproken minder groeihormoon maken na het drinken van een zoet suikerdrankje. Als het groeihormoongehalte niet daalt, kan dit erop wijzen dat uw lichaam te veel groeihormoon maakt. Om dit te onderzoeken, meten we meerdere malen hoeveel groeihormoon er in uw bloed zit. Voor en na het suikerdrankje.

Voorbereiding voor de test


Nuchter
Voor de GTT-GH-test moet u nuchter zijn. Nuchter zijn betekent dat u vanaf 22.00 uur de avond voor de test niets meer mag eten en drinken. U mag ook niet meer roken. Tijdens de test mag u wel water of thee zonder suiker drinken.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Al uw medicijnen mag u in principe innemen met een slokje water, tenzij uw behandelend arts of verpleegkundig specialist anders met u heeft afgesproken.

Uitvoering van de test


U krijgt een infuusnaald in de arm. Via deze infuusnaald nemen de de buisjes bloed af. Dit gebeurt op vijf momenten. De GTT-GH test duurt in totaal ongeveer tweeënhalf uur. Daarna halen we de infuusnaald weer uit de arm.

Tijdens de GTT-GH-test moet u zich houden aan deze “leefregels”:
  • Zodra u bent opgenomen, moet u direct bedrust te houden. Dit betekent dat u tijdens de test alleen uit bed mag om naar het toilet te gaan. Dit kan bijvoorbeeld op een postoel, staand naast het bed of u wordt met een rolstoel naar het toilet gebracht. Als u één uur bedrust heeft gehouden, begint de test.
  • U moet tot na de laatste bloedafname nuchter zijn.
  • Tijdens de test mag u de dagbehandeling of verpleegafdeling niet verlaten.

Bijwerkingen van de test


Na het drinken van de suikerdrank kunnen sommige mensen een beetje misselijk worden. Meestal gaat dit weer snel en vanzelf over. Voelt u zich ineens niet lekker? Vertel dit dan aan de verpleegkundige.

Nazorg


U kunt na de test zelfstandig naar huis.

Uitslag van de test


De uitslag van de GTT-GH-test krijgt u tijdens een volgende afspraak op de polikliniek.

Afspraak verzetten


Kunt u niet naar de afspraak voor de test komen? Bel dan naar de dagbehandeling of de verpleegafdeling om de afspraak te verzetten (voor telefoonnummer zie kopje 'contact' ).

Contact


Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur op het volgende telefoonnummer:
  • Polikliniek endocrinologie (010) 704 05 70
  • Dagbehandeling (010) 703 27 55
  • Verpleegafdeling (010) 703 31 46