Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Hersen-scintigrafie

DaT-scan

U krijgt binnenkort een hersen-scintigrafie. Dit is een scan van de hersenen. Met deze scan kunnen we kijken of uw hersenen goed werken. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF


Let op!


Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Medicijnen / middelen
Gebruikt u een van de middelen uit deze lijst? Vertel dit zo snel mogelijk. Sommige middelen kunnen het onderzoek beïnvloeden. U bespreekt met uw specialist of u hier (tijdelijk) mee moet stoppen. Stop nooit zelf met medicijnen. Doe dit altijd in overleg met uw arts.

Cocaïne, amphetamine, methylamfetamine, methylphenidaat (Ritalin, Concerta, Equasym), dexamfetamine (Dexedrine), mazindol, phentermine, modanafinil (Provigil), bupropion, amfetabutamon (Zyban), benzatropine (Cogentin), radafaxine, fentanyl.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 48 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 48 uur daarna alsnog gebruiken.

Wat is een hersen-scintigrafie?


Tijdens dit onderzoek kijken we met een licht radioactieve stof hoe goed de hersenen werken. Deze scan heet ook wel een DaT-scan. DaT staat voor Dopamine Transporter. Met de licht radioactieve stof (tracer) kunnen we afwijkingen in een gebied in de hersenen opsporen. Zo kunnen we nagaan of de klachten te maken hebben met de ziekte van Parkinson of ziektebeelden die daarop lijken.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
 • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. U mag dus gewoon eten en drinken.
 • Gebruikt u medicijnen? Neem een lijst met de medicijnen die u gebruikt mee naar het onderzoek.
 • Draag kleren die makkelijk zitten.
 • Draag geen sieraden of piercings. Dit verstoort het beeld van de scan.
 • Laat uw waardevolle spullen thuis.
 • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider moet tijdens de scan wachten in de wachtkamer. De begeleider mag niet zwanger zijn.Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


U krijgt van de laborant een drankje met kaliumjodide die u inneemt met een glas water. Dit medicijn beschermt uw schildklier tijdens het onderzoek. Het moet ongeveer 30 minuten inwerken.

Daarna wordt u weer opgehaald in de wachtkamer.
 • U gaat zitten in de toedienkamer.
 • We spuiten de radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm. Hiermee kunnen we uw hersenen in beeld brengen tijdens de scan later.
 • Hierna moet u 3 uur wachten, zodat de radioactieve vloeistof kan inwerken. Tijdens deze wachttijd mag u de wachtkamer verlaten als u wilt. U mag ook naar buiten. U mag ook gewoon eten en drinken.
Scan
Voor de scan gaat u op een smal bed liggen. Er draaien twee camera’s langzaam om uw hoofd heen. Dit duurt een half uur. Blijf tijdens de scan goed stil liggen.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt 4 uur, inclusief wachttijd.

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.


Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 48 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 48 uur daarna alsnog gebruiken.

Wilt u het melden bij de balie als u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan geven wij u een brief mee, waarin we uitleggen dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
 • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
 • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704