Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Hersen-scintigrafie

DaT-scan

U krijgt binnenkort een hersen-scintigrafie. Dit is een scan van de hersenen. Met deze scan kunnen we kijken of uw hersenen goed werken. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF

Let op!

Kom op tijd
Kunt u niet komen of bent u later? Laat ons dat zo snel mogelijk weten. De radioactieve vloeistof wordt speciaal voor u gemaakt. We kunnen de vloeistof niet lang bewaren. Dus als u te laat komt, kan het onderzoek misschien niet meer doorgaan.

Medicijnen / middelen
Gebruikt u een van de middelen uit deze lijst? Vertel dit zo snel mogelijk. Sommige middelen kunnen het onderzoek beïnvloeden. U bespreekt met uw specialist of u hier (tijdelijk) mee moet stoppen. Stop nooit zelf met medicijnen. Doe dit altijd in overleg met uw arts.

Cocaïne, amphetamine, methylamfetamine, methylphenidaat (Ritalin, Concerta, Equasym), dexamfetamine (Dexedrine), mazindol, phentermine, modanafinil (Provigil), bupropion, amfetabutamon (Zyban), benzatropine (Cogentin), radafaxine, fentanyl.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u zwanger, of probeert u zwanger te worden? Vertel dit dan zo snel mogelijk aan ons. Uw arts zal u dan vertellen of het onderzoek doorgaat.

Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. U mag na het onderzoek 48 uur lang geen borstvoeding geven. Zorg ervoor dat u voldoende voorraad heeft, of de eerste 48 uur flesvoeding geeft.

Wat is een hersen-scintigrafie?

Tijdens dit onderzoek kijken we met een licht radioactieve stof hoe goed de hersenen werken. Deze scan heet ook wel een DaT-scan. DaT staat voor Dopamine Transporter. Met de licht radioactieve stof (tracer) kunnen we afwijkingen in een gebied in de hersenen opsporen. Zo kunnen we nagaan of de klachten te maken hebben met de ziekte van Parkinson of ziektebeelden die daarop lijken.

Voorbereiding

Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
 • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. U mag dus gewoon eten en drinken.
 • Gebruikt u medicijnen? Neem een lijst met de medicijnen die u gebruikt mee naar het onderzoek.
 • Draag kleren die makkelijk zitten.
 • Draag geen sieraden of piercings. Dit verstoort het beeld van de scan.
 • Laat uw waardevolle spullen thuis.
 • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider moet tijdens de scan wachten in de wachtkamer. De begeleider mag niet zwanger zijn.Aankomst

Het onderzoek is in het Erasmus MC. U meldt zich aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal. U krijgt dan een dagticket, daarop staat waar u precies moet zijn.

Tijdens het onderzoek

U krijgt van de laborant een drankje met kaliumjodide die u inneemt met een glas water. Dit medicijn beschermt uw schildklier tijdens het onderzoek. Het moet ongeveer 30 minuten inwerken.

Daarna wordt u weer opgehaald in de wachtkamer.
 • U gaat zitten in de toedienkamer.
 • We spuiten de radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm. Hiermee kunnen we uw hersenen in beeld brengen tijdens de scan later.
 • Hierna moet u 3 uur wachten, zodat de radioactieve vloeistof kan inwerken. Tijdens deze wachttijd mag u de wachtkamer verlaten als u wilt. U mag ook naar buiten. U mag ook gewoon eten en drinken.
Scan
Voor de scan gaat u op een smal bed liggen. Er draaien twee camera’s langzaam om uw hoofd heen. Dit duurt een half uur. Blijf tijdens de scan goed stil liggen.

Hoe lang duurt het?

Het hele onderzoek duurt 4 uur, inclusief wachttijd.

Radioactiviteit

U krijgt tijdens het onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. Dit betekent dat de vloeistof een onzichtbare straling afgeeft. Het gaat om heel weinig straling. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De kans op schade aan het lichaam is klein. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.


Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek gewoon naar huis of naar uw werk. Daarbij kunt u gebruik maken van uw auto of het openbaar vervoer.

Na het onderzoek heeft u nog een klein beetje straling in uw lichaam. Dit duurt nog de hele dag. U mag in principe alles doen, maar let op met kleine kinderen. U mag kleine kinderen niet langer dan een half uur dicht tegen u aan houden. De laborant die het onderzoek bij u doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Na het onderzoek moet u de melk 48 uur lang afkolven. U hoeft deze melk niet weg te gooien, maar u mag het invriezen. 48 uur na het onderzoek is de ingevroren melk weer veilig om te geven aan uw kind.

Gaat u binnen 48 uur na het onderzoek op reis met het vliegtuig? Meld dit dan aan ons. Wij geven u dan een brief mee. Hierin staat dat u een radioactieve vloeistof heeft gehad en dat dit niet gevaarlijk is voor u of voor andere mensen.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de arts die u behandelt. Als een behandeling met spoed nodig is, hoort u dat van uw arts.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Op de dag van het onderzoek kunt u uw vragen stellen aan de medewerker bij het onderzoek.
 • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
 • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704