Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Lever- en miltscan

Download PDF
Belangrijk

Voorbereidingen


Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Indien u medicijnen gebruikt, kunt u die gewoon innemen.

Let op: als u een CT onderzoek (bariumonderzoek, in dezelfde week waarin dit onderzoek gepland staat) met barium (orale contrastmiddel) hebt gehad van het maag- en darmkanaal laat ons dit a.u.b. weten!

Waarom moet u op tijd komen?


De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor u klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Radioactiviteit


Radioactiviteit speelt een centrale rol voor de uitvoering van de diagnostische onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt toegediend op onze afdeling is echter zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is. De stralingsdosis is te vergelijken met de dosis die u krijgt bij een röntgenonderzoek. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Het onderzoek


Hiermee kunnen de lever en de milt zichtbaar gemaakt worden. Op de afgesproken tijd krijgt u een injectie met een licht radioactieve vloeistof wat via een bloedvat in de arm wordt toegediend. Na 15-30 minuten worden gedurende 30-45 minuten verschillende foto’s gemaakt van de buik. Meestal is aanvulling met SPECT-CT noodzakelijk.

SPECT-CT


Soms is het nodig aanvullende beelden te maken. Als aanvulling kan worden gekozen om een driedimensionale SPECT-CT scan te maken. Vaak wordt deze SPECT-CT in een andere ruimte gemaakt dan de rest van het onderzoek, waardoor u tussendoor mogelijk even moet wachten. Knopen, metalenritsen of een beugelbeha storen dit onderzoek wel, zodat het nodig kan zijn kleding uit te doen. Wederom is het erg belangrijk dat u goed stil ligt, ook wanneer tussendoor het bed verschuift.

Duur


Het onderzoek duurt 45 minuten – 1,5 uur, inclusief wachttijd.


Na het onderzoek


U kunt na het onderzoek naar huis, school of naar uw werk gaan, tenzij u andere onderzoeken of afspraken heeft in het ziekenhuis.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van haar/hem. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling.

Zwangerschap of borstvoeding


Het is voor ons belangrijk om te weten of u (vermoedelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat zo is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze afdeling.

Begeleider


U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Eigendommen


Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee te nemen naar het ziekenhuis. Laat uw eigendommen niet onbeheerd achter.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704