Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Levothyroxine-belastingstest

Functietest Endocrinologie

Download PDF
Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist heeft een functietest voor u aangevraagd. Deze test doen we meestal op het dagbehandelcentrum.. Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist vertelt dit van tevoren.

Doel van de test


Het lukt bij u niet goed om te bepalen hoeveel levothyroxine u nodig heeft. Met de levothyroxine-belastingtest kunnen we heel nauwkeurig uitzoeken hoe hoog de dosis moet zijn bij u, voor een normale schildklierfunctie. Bij deze test krijgt u het schildklierhormoon (levothyroxine) onder toezicht in het ziekenhuis. We meten op verschillende momenten de schildklierfunctie. Voordat u het medicijn inneemt, en erna. Zo kunnen we kijken of uw lichaam het schildklierhormoon goed op neemt. En kijken we uiteindelijk wat een goede dagelijkse dosering voor u is.

Voorbereiding voor de test


Voor deze test moet u nuchter zijn. U mag niets meer eten en drinken vanaf 24.00 uur de avond voor de test.

Op de ochtend van de test, neemt u thuis niet uw levothyroxine is. U krijgt uw levothyroxine in het ziekenhuis tijdens de test.

Gebruikt u nog andere medicijnen? Bespreek dan met de arts of u deze mag innemen voor deze test.

Uitvoering van de test


De test duurt in totaal 12 weken. Elke week komt u een dag naar het ziekenhuis. De eerste week duurt de test ongeveer 6 uur. De weken erna duurt het ongeveer 2 uur. De eerste keer dat u naar het ziekenhuis komt voor de test, zullen we vaker bloed afnemen dan de keren erna.

U krijgt een infuusnaald in uw arm. Dit gebruiken we om tijdens de test bloed bij u af te nemen. We nemen op verschillende momenten bloed bij u af. Voordat u uw medicijnen slikt, en op verschillende momenten erna.

Tijdens de levothyroxine-belastingstest moet u zich houden aan deze “leefregels”:
  • U mag de eerste 60 minuten na inname niets eten en u moet op uw stoel of bed blijven.
  • U krijgt eten in het ziekenhuis.

Bijwerkingen van de test


De levothyroxine-belastingstest kan als bijwerking hyperthyreote klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld hartkloppingen, hoofdpijn, zweten, hyperactiviteit, verwardheid en/of prikkelbaarheid. Deze klachten nemen vaak snel weer af. Krijgt u klachten of bijwerkingen? Vertel dit dan aan de verpleegkundige of arts.

Nazorg


U kunt na de test zelfstandig naar huis.

Uitslag van de test


De uitslag van de levothyroxine-belastingstest krijgt u tijdens een volgende afspraak op de polikliniek

Afspraak verzetten


Kunt u niet naar de afspraak komen? Bel dan naar de dagbehandeling of de verpleegafdeling om de afspraak te verzetten (voor telefoonnummer zie kopje 'contact').

Contact


Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur op het volgende telefoonnummer:
  • Polikliniek endocrinologie (NE3): 010 704 05 70
  • Dagbehandeling (NG4): 010 703 27 55
  • Verpleegafdeling (010) 703 31 46