Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Maag-onderzoek met pap

Maagontlediging onderzoek

U krijgt binnenkort een onderzoek naar uw maag. U krijgt pap met licht radioactief materiaal te eten. We meten hoe lang voedsel in uw maag blijft nadat u gegeten heeft. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF

Let op!

Allergieën
Bent u allergisch voor bepaald soort voedsel, lactose of gluten? Of heeft u misschien een andere intolerantie of allergie? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Dan houden we daar rekening mee met de maaltijd die u voor dit onderzoek krijgt.

Kom op tijd
Kunt u niet komen of bent u later? Laat ons dat zo snel mogelijk weten. De radioactieve vloeistof wordt speciaal voor u gemaakt. We kunnen de vloeistof niet lang bewaren. Dus als u te laat komt, kan het onderzoek misschien niet meer doorgaan.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u zwanger, of probeert u zwanger te worden? Vertel dit dan zo snel mogelijk aan ons. Uw arts zal u dan vertellen of het onderzoek doorgaat.

Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. U mag na het onderzoek 24 uur lang geen borstvoeding geven. Zorg ervoor dat u voldoende voorraad heeft, of de eerste 24 uur flesvoeding geeft.

Wat is een maag-onderzoek met pap?

Tijdens dit onderzoek eet u pap met een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Daarna meten we met hoe lang de pap in uw maag blijft. Hiermee meten we hoe lang uw maag nodig heeft om voedsel te verwerken.

Voorbereiding

Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. U mag vanaf 24:00 de nacht voor het onderzoek niet eten, drinken of roken.
  • Gebruikt u medicijnen voor uw maag of darmen? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen of u deze medicijnen mag blijven gebruiken. Of hoe lang voor het onderzoek u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Doe kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
  • Laat uw waardevolle spullen thuis.
  • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst

Het onderzoek is in het Erasmus MC. U meldt zich aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal. U krijgt dan een dagticket, daarop staat waar u precies moet zijn.

Tijdens het onderzoek

Wat gaan we doen?

Bloedglucose
We gaan eerst meten hoeveel glucose u in uw bloed heeft. Dit doen we met een vingerprikje. We doen een druppeltje bloed op een speciaal stripje. Dit stripje doen we in een apparaat dat in een paar seconden de glucose in het goed meet.

Heeft u Diabetes? Dan spuit u de gebruikelijke hoeveelheid insuline in direct voordat u de pap gaat eten. Als uw bloedglucose te hoog is, geven we u wat kort werkende insuline om uw bloedglucose omlaag te krijgen. Meestal kunnen we dan na een half uur alsnog beginnen met het onderzoek.

Pap eten
U krijgt pap met een kleine hoeveelheid radioactieve stof daarin. Eet binnen 5 minuten zoveel mogelijk van de pap op. Daarna drinkt u een beker water.

Foto’s
Direct daarna gaat u liggen op het onderzoeksbed en maken we een foto van uw maag. Dit duurt 1 minuut. Elke 15 minuten maken we nog een foto, op dezelfde manier als de eerste foto. We maken in totaal 9 foto’s. Het is dan 2 uur geleden dat u de pap heeft gegeten. Tussen de foto’s door mag u van het bed af als u dat wilt, tot het moment van de volgende foto. U moet dan wel op de afdeling blijven. U mag niets eten en drinken in deze 2 uur na het eten van de pap.

2 uur na het eten van de pap kijkt de arts of er nog meer foto’s nodig zijn. U hoort dan of we 3 uur en 4 uur na het eten van de pap nog een foto gaan maken. In deze wachttijd van 1 uur mag u de afdeling verlaten als u wilt. U mag ook wat drinken als u wilt, maar niet eten.

Hoe lang duurt het?

Het hele onderzoek duurt ongeveer 2 tot 4 uur, inclusief wachttijd.

Radioactiviteit

U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve stof te eten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek gewoon naar huis of naar uw werk. Daarbij kunt u gebruik maken van uw auto of het openbaar vervoer.

Na het onderzoek heeft u nog een klein beetje straling in uw lichaam. Dit duurt nog de hele dag. U mag in principe alles doen, maar let op met kleine kinderen. U mag kleine kinderen niet langer dan een half uur dicht tegen u aan houden. De laborant die het onderzoek bij u doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Na het onderzoek moet u de melk 24 uur lang afkolven. U hoeft deze melk niet weg te gooien, maar u mag het invriezen. 24 uur na het onderzoek is de ingevroren melk weer veilig om te geven aan uw kind.

Gaat u binnen 48 uur na het onderzoek op reis met het vliegtuig? Meld dit dan aan ons. Wij geven u dan een brief mee. Hierin staat dat u een radioactieve vloeistof heeft gehad en dat dit niet gevaarlijk is voor u of voor andere mensen.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de arts die u behandelt. Als een behandeling met spoed nodig is, hoort u dat van uw arts.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Op de dag van het onderzoek kunt u uw vragen stellen aan de medewerker bij het onderzoek.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704