Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

MCT dieet bij chyluslekkage

Bij chyluslekkage verliest u melkwit lymfevocht via een beschadigd lymfevat. In verband met de chyluslekkage gaat u een MCT dieet volgen. Bij dit dieet eet u zo min mogelijk gewone vetten en in plaats daarvan speciale MCT-vetten. Dit helpt om het lek van uw lymfevaten te laten genezen. Hier leest u meer over chyluslekkage, het doel van het dieet en hoe u het dieet volgt.

Download PDF

Over de chyluslekkage

Wat is chyluslekkage?

Chylus, een melkkleurige vloeistof, is nodig bij het transport van vetten uit de voeding door het lichaam. Naast een systeem van bloedvaten heeft het lichaam nog een ander systeem: het lymfestelsel. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten waar lymfevocht (= chylus) door stroomt.

Een chyluslekkage kan ontstaan door een beschadiging van een lymfevat, bijvoorbeeld bij een operatie. Bij een chyluslekkage lekt er chylus uit het lymfevat. Hierbij verliest u eiwitten en vetten, waardoor uw voedingstoestand kan verslechteren.

MCT dieet bij chyluslekkage

Bij een chyluslekkage is het noodzakelijk dat u een MCT dieet volgt.

De ‘gewone’ vetten in onze voeding bestaan uit lange keten vetzuren, ofwel LCT vetten genoemd (long chain triglyceriden). Deze vetten worden via chylus door ons lymfestelsel getransporteerd. Door zo min mogelijk van deze vetten te eten, zal de aanmaak van chylus verminderen. Hierdoor kan het lymfevat sneller dichtgaan.

Daarom is het belangrijk om LCT vetten te beperken. In plaats daarvan kan MCT vet gebruikt worden. Dit zijn middellange ketenvetzuren (medium chain triglyceriden), deze worden direct opgenomen via de darmwand in ons bloed. Hierdoor wordt geen chylus aangemaakt.

MCT dieet betekent:
  • Zo min mogelijk gewone vetten eten (= streng vetbeperkt)
  • MCT margarine en/of olie gebruiken in plaats van gewone boter, margarine, halvarine, olie en bak- en braadvetten

Dieetadviezen

Gebruik MCT vetten

Om uw darmen te laten wennen aan de MCT vetten, is het van belang de hoeveelheid langzaam op te bouwen. MCT vetten kunnen bij start van het dieet klachten geven, zoals een opgeblazen gevoel, rommelingen in de buik, lichte misselijkheid en diarree. Begin met ca. 20-25 gram vet per dag en bouw dit langzaam op in overleg met uw diëtist.

In het ziekenhuis worden uw maaltijden aangepast. U krijgt magere producten en MCT margarine aangeboden en de warme maaltijd wordt bereid met MCT olie.

MCT margarine / MCT olie

De diëtist zal met u bespreken welke producten u kunt gaan gebruiken en dit vervolgens voor u regelen voor thuis.

Hieronder vindt u de meest gebruikte producten:
  • Kanso (Ceres) MCT-margarine 83%
    • Geschikt voor op brood, om mee te koken, bakken of aanbraden.
  • Kanso (Ceres) MCT olie 100%
    • Geschikt als basis voor salade dressings of om mee te bakken.
    • (N.B er bestaat ook een Kanso (Ceres) MCT olie 77%: de voorkeur gaat echter uit naar een olie met 100% MCT vetten)
  • MCT Oil module 100% Nutricia
    • Geschikt om te bakken en te braden.
Bij het verhitten van MCT-margarine en MCT-olie ontstaat een onaangename reuk. MCT vetten kunt u niet te hoog verhitten. Frituren is daarom niet mogelijk.
Voor houdbaarheid- en bewaaradviezen van deze producten zie etiket.

Er zijn ook steeds meer MCT producten te koop in de winkel of via internet. Deze zijn niet allemaal geschikt binnen dit dieet.

Eiwitverrijkt dieet

Bij een chyluslekkage verliest u eiwit. Eiwit is de belangrijkste bouwstof van ons lichaam. Na een operatie hebt u meer eiwitten nodig voor herstel. Daarom is het belangrijk ook eiwitrijke voeding te gebruiken.

Voorbeelden van eiwitrijke vetbeperkte producten zijn:
  • Magere zuivel zoals magere yoghurt, magere kwark, ijslandse yoghurt, magere vla, mager melk, karnemelk, magere yoghurtdrank
  • Magere kaas en magere vleeswaren
  • Magere vlees of magere vis, tempé, tahoe en peulvruchten
  • Ei zonder dooier
De diëtist geeft u adviezen over de toegestane hoeveelheden van deze eiwitrijke voedingsmiddelen, omdat deze producten in grote hoeveelheden toch mogelijk te veel vet leveren.

Als aanvulling op dit dieet zijn mogelijk dieetproducten nodig zoals drinkvoeding, poeders, of andere supplementen. Uw diëtist zal u hierover informeren.

Vergoeding dieetproducten

MCT producten en eiwitverrijkte producten kunnen worden vergoed, afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Uw diëtist kan hiervoor een machtiging aanvragen. In de meeste gevallen wordt MCT margarine niet vergoed, maar de MCT olie wel.

Variatielijst

Wat mag u wel en niet eten?

Uw diëtist zal een passend dieetadvies geven voor uw situatie.

In deze brochure vindt u een overzicht van voedingsmiddelen die wel en niet passen binnen uw dieet.

Te gebruiken Niet gebruiken
Brood- en broodvariaties

Bruin-, volkoren en roggebrood, witbrood op basis van water, stokbrood, pistolets, (bruin) knäckebröd, (volkoren)beschuit, Matzes, rijstwafel, granenbiscuit, ontbijtkoek, cornflakes, rice crispies (zonder chocolade), muesli zonder noten, alle pappen bereid van magere melk of karnemelk
Brood- en broodvariaties

Witbrood op basis van melk, luxe broodsoorten, krenten-, rozijnen-, gember-, suiker- en notenbrood, croissants, creamcrackers, knäckebröd met sesamzaad, granenbiscuit met chocolade-, yoghurt-, melk of noten, muesli met noten, cruesli, alle pappen bereid van halfvolle en volle melk en kant en klare pappen

Vetten

Vetten
MCT-margarine

MCT-olie
Alle soorten halvarine, margarine, roomboter, olie, bak en braadvet, frituurvet en frituurolie


Tip
Van MCT margarine kunt u kruidenboter maken. Voeg naar smaak knoflook, kruiden en peper en zout toe. Dit is smakelijk op een toastje of een stukje stokbrood.

Tip
Wanneer geen MCT-margarine verkrijgbaar is, is het mogelijk zelf een smeerbaar product de maken, als vervanging voor margarine. Bewaar het product in de koelkast. Het is dan twee weken houdbaar.

Het is mogelijk het product na bereiding in te vriezen. Mix het na ontdooien opnieuw tot een glad mengsel.

Recept:
Ingrediënten: 3 eetlepels water + 3 eetlepels MCT olie + 10 eetlepels magere melkpoeder

Voeg de magere melk toe aan het water en mix tot een gladde crème ontstaat.

Voeg de olie in kleine porties toe, roer de massa steeds goed glad na het toevoegen van olie.

Laat de massa opstijven in de koelkast.




Te gebruikenNiet gebruiken
Kaas

20+ kaas, 20+ smeerkaas, 20+ komijnekaas, cottage cheese/huttenkäse, Zwitserse strooikaas en alle soorten kaas met een vetgehalte van 20+ of lager
Kaas

Alle soorten kaas met een vetgehalte hoger dan 20+, roomkaas (b.v. Mon-chou, Boursin), buitenlandse kaas zoals brie en camembert, schapenkaas, geitenkaas
Vleeswaren

Mager vleesbeleg zoals: achterham, fricandeau, kalkoenham, kalkoenfilet, kalkoenrollade, kipfilet, kiprollade, gekookte lever, rookvlees, rosbief, runderham, runderrollade, gekookte tong
Vleeswaren

Alle soorten vette vleeswaren zoals: bacon, bloedworst, boterhamworst, casselerrib, cervelaatworst, cornedbeef, filet americain, gebraden gehakt, hausmacher, leverworst, ontbijtspek, palingworst, paté, pekelvlees, salami, schouderham, rauwe ham


Let op

Alle soorten kaas en vleeswaren bevatten vet. Ook de magere soorten. Beleg uw boterham daarom dun.


Te gebruikenNiet gebruiken
Ei
Wit van het ei
Ei
Eidooier


Tip

De eidooier van een ei bevat vet, het eiwit niet. Het wit van een ei mag onbeperkt gebruikt worden.

Denk ook eens aan een omelet van meerdere eiwitten met groenten en kruiden.



Te gebruikenNiet gebruiken
Overig broodbeleg

Basterdsuiker, suiker, honing, jam, marmelade, appelstroop, vruchtenhagel, rauwkost, groentespread zonder vet, rauwkost of fruit.
Overig broodbeleg

Chocoladehagelslag, chocoladevlokken, chocoladepasta, hazelnootpasta, speculoospasta, notenpasta, kokosbrood, pindakaas, hummus, tapenade, vis- en vleessalades, sandwichspread



Tips
  • Het toegestane zoetbeleg bevat geen vet. Het is een goede afwisseling voor kaas en vleeswaren
  • Denk bij broodbeleg ook eens aan fruit, zoals aardbeien, banaan, appel met kaneel Of zelfgemaakte tzatziki van magere kwark met komkommer en knoflook of hüttenkäse met stroop, jam of fruit, of hüttenkäse met plakjes tomaat en basilicum


Te gebruikenNiet gebruiken
Melk, melkproducten en ijs

Magere melk, karnemelk, magere yoghurt, magere vruchtenyoghurt, magere yoghurtdrank, magere chocolademelk, magere kwark, skyr, magere vla, pudding van magere melk, vruchtenijs, waterijs

Melk, melkproducten en ijs

Halfvolle en volle melk, halfvolle en volle yoghurt, halfvolle en volle chocolademelk, halfvolle en volle kwark, halfvolle en volle vla, pudding van halfvolle of volle melk, roompudding, bavarois, chocolademousse, roomijs, ijs op melk- of yoghurtbasis, slagroom



Soep
Neem geen vette soep. Trek bouillon van mager soepvlees of groente. Ook kunt u bouillon van blokjes of tabletten maken. Wanneer u bouillon trekt van vet vlees of een mergpijpje, kunt u de bouillon koud laten worden en het vet eraf scheppen. Voeg geen margarine, roomboter, room, eidooier of gehaktballetjes aan de soep toe. U kunt wel MCT producten gebruiken. Als vleesvulling kunt u balletjes van tartaar maken of ei zonder dooier nemen.

U mag soep uit pakjes nemen, deze bevatten weinig vet. Het vetgehalte van soep uit blik is hoog, gebruik deze daarom niet.

Te gebruikenTe gebruiken
Vlees

Mager rundvlees zoals: bieflappen, biefstuk, ossenhaas, rosbief, magere runderlappen, tartaar

Mager varkensvlees zoals: haaskarbonade, fricandeau, hamlappen, varkensoester, ongepaneerde schnitzel, varkensfilet, varkenshaas, magere varkenslappen

Orgaanvlees zoals: tong, lever, nier, hersenen, zwezerik

Gevogelte zoals: kipfilet, rollade, kalkoenfilet, kalkoenrollade

Vleesvervanging zoals: tahoe, tempé, sojabrokjes

Vegetarische vleesvervangers met maximaal 2 gram vet per 100 gram
Vlees

Vetter rundvlees zoals: borstrollade, hacheevlees, hamburger, klapstuk, lenderollade, riblappen, doorregen runderlappen, rundervink, rundergehakt, runderworst, sukadelappen

Vetter varkensvlees zoals: gehakt (alle soorten), karbonade, knakworst, krabbetjes, rollade, saucijzen, schouderlappen, slavink, speklappen, doorregen varkenslappen, verse worst

Gevogelte: kip met vel, kippenpoot, kippendij

Vleesvervanging zoals: vegetarische groenteballetjes, vegetarische spekreepjes, vegetarische cordonbleu, kaasschnitzel

Allen gepaneerde varianten
Vis

Magere vis zoals: baars, bot, forel, kabeljauw, koolvis, poon, schar, schol, tong, tonijn, wijting

Schaal en schelpdieren zoals: mosselen, garnalen, krab, kreeft
Vis

Vettere vis zoals: ansjovis, haring, makreel, paling, sardientjes, zalm

Kant en klaar gebakken vis, vissticks, vis uit blik op oliebasis, viscuisine


Tips
  • Alle soorten vlees en vis bevatten vet. Ook de magere soorten. Neem daarom een klein stukje
  • Gebruik eens vloeibaar eiwit om een “ eitje te bakken” .vloeibaar eiwit is te koop in een fles in de supermarkt. Dit eitje is een goede afwisseling voor het vlees bij de warme maaltijd.



Te gebruikenNiet gebruiken
Saus

Barbecuesaus, tomatenketchup, curry-ketchup, piccalilly, ketjap, dressing zonder olie, dressing met MCT-olie, slasaus en fritessaus tot 10% olie, jus bereid van MCT margarine.
Saus

Alle sauzen met meer dan 10% olie zoals gewone fritessaus, mayonaise en slasaus, cocktailsaus, kerriesaus, satésaus, zure room, crème fraîche, jus bereid van normale boter


Tips
  • Als u jus of saus maakt, kunt u deze op smaak maken met bijvoorbeeld krui­den, specerijen, knoflook, citroensap, wijn, tomatenpuree, tomaten­ketchup, ketjap, sambal en mosterd.
  • Denk ook eens aan champignons, ui, prei, paprika, verse pepers en vruchten bij het maken van saus.
  • Zelfgemaakte koude sauzen op basis van magere kwark of skyr, bv knoflooksaus
  • Eventueel magere kwark of skyr toevoegen aan gerecht, niet laten koken.


Te gebruikenNiet gebruiken
Aardappelen, rijst, deegwaren, peulvruchten

aardappelen, rijst, deegwaren en peulvruchten
Aardappelen, rijst, deegwaren, peulvruchten

kant en klare maaltijden zoals nasi, bami, pizza, stamppot, lasagne, macaroni e.d.

patates frites ook ovenfrites voorgebakken frites, voorgebakken aardappelkroketten, aardappelschijfjes



Tips

Van aardappels kunt u puree maken met MCT producten en magere melk. Bak aardappels in MCT-margarine of MCT-olie eens met een gesnipperd uitje.



Te gebruikenNiet gebruiken
Groente

Alle soorten groente met uitzondering van hiernaast genoemde, eventueel afgemaakt met MCT product

rauwkost met een dressing op basis van 0% vet dressing en/of MCT olie
Groente

Avocado, groente afgemaakt met niet toegestaan vet, groente à la crème, kant en klare salades


Tips
  • Voeg extra MCT-vet toe aan uw dieet door aardappelen te bakken, klontje of extra eetlepel in aardappelpuree, of door de groente en in sauzen te verwerken.


Te gebruikenNiet gebruiken
Fruit

Alle soorten vers en gedroogd fruit en fruit uit blik of pot




Te gebruikenNiet gebruiken
Dranken

Thee, koffie eventueel met magere melk of magere melkpoeder, bouillon van bouillonpoeder of zelf bereid zonder vet, vruchtensap, groentesap, limonadesiroop, frisdrank, mineraalwater
Dranken

Thee of koffie met halfvolle melk, volle melk, koffieroom, koffiemelk, koffiecreamer, alcoholische dranken met vet zoals advocaat of crème likeur

Zoete versnaperingen

Ontbijtkoek, taai taai, kaneelbiscuitje, lange vinger, hopjes, zuurtjes, pepermunt, kauwgom, spekkies, winegums, drop, tumtum, schuimpjes

Zoete versnaperingen

Alle "gewone" koekjes en gebak,

toffees, bonbons, alle soorten chocolade, candybars (Mars, Snickers e.d.)

Hartige versnaperingen

Zoute stengels, Japanse mix zonder pinda's,

Naturel toastjes en crackers, naturel rijst- en maiswafels

Hartige versnaperingen

Alle soorten noten, pinda's, en pitten zoals

zonnebloempitten en pijnboompitten,

alle soorten chips, alle zoute koekjes, zoutjes alle snacks (kroket, frikadel e.d.), olijven


Overige informatie

Medische voeding

De diëtist kan u aanraden om speciale voeding te gebruiken. Dit noemen we medische voeding. De diëtist bekijkt welke opties er zijn en geeft u advies dat goed bij u past.

Uw verzekeringsmaatschappij kan de kosten van medische voeding vergoeden. De diëtist stuurt dan een formulier naar het bedrijf dat met uw verzekeringsmaatschappij samenwerkt. Wordt uw medische voeding vergoed? Dan wordt de eerste keer de medische voeding bij u thuisbezorgd. Voor meer voeding moet u zelf contact opnemen met het bedrijf.

Contact

Heeft u vragen? Of heeft u meer informatie nodig? Of wilt u een afspraak maken met een diëtist? Als u onder behandeling bent bij een diëtist van het Erasmus MC kunt u ons bereiken via:
  • (010) 7033055 van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur
  • dietetiek@erasmusmc.nl
Bij spoed kunt u contact opnemen met de spoedlijn:
  • (010) 7030054 van maandag t/m vrijdag van 13:30 tot 16:00 uur