Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Meckelscan

Download PDF


Let op!


Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wat is een Meckelscan?


Een Meckelscan heet ook wel een Meckel’s divertikel scintigrafie of een maagslijmvlies-scan. Met deze scan kunnen we kijken of u een Meckel’s divertikel heeft. Een Meckel’s divertikel is een kleine uitstulping van de dunne darm, die aangeboren is. Deze uitstulping kan maagzuur maken. Dit kan buikpijn geven, en bloed in de ontlasting.

Voor dit onderzoek krijgt u eerst een medicijn dat uw maagzuur remt. Daarna krijgt u een licht radioactieve stof. Door de maagzuurremmer blijft de radioactieve stof langer in de cellen van het maagslijmvlies. Hierdoor krijgen we beter beeld met de scan. Met de scan zien we of er maagslijmvlies in uw darm zit.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. U mag vanaf 4 uur voor het onderzoek niet eten, drinken of roken.
  • Gebruikt u medicijnen? Moet u deze innemen in de tijd dat u nuchter moet zijn voor dit onderzoek? U mag deze innemen met een klein slokje water.
  • Doe kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
  • Laat uw waardevolle spullen thuis.
  • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek

Wat gaan we doen?


Injectie
U wordt opgehaald in de wachtkamer en mag gaan liggen op een smal bed. Er komt een camera boven uw buik. U krijgt een injectie met een licht radioactieve vloeistof.

Scan
Direct daarna maken we een scan van uw buik. Dit duurt 30 minuten. Blijf goed stil liggen tijdens de scan. Daarna gaat u naar het toilet om uw blaas goed leeg te plassen. En maken we nog een korte scan van 5 minuten.

Heel soms maken we ook een SPECT-CT scan. Dit is een driedimensionale scan, zo kunnen we de maag van alle kanten bekijken. Tijdens de scan is het belangrijk dat u goed stil ligt, ook als het bed beweegt. Vaak is de CT-scan in een andere ruimte. U moet hierdoor misschien tussendoor even wachten. De SPECT-CT scan duurt 30 minuten.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt ongeveer 2 uur, inclusief wachttijd

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wilt u het melden bij de balie als u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan geven wij u een brief mee, waarin we uitleggen dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704