Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Medicijnen bij ontslag uit het ziekenhuis

Wanneer u in het Erasmus MC bent opgenomen, komt er een moment waarop u weer naar huis mag of wordt overgeplaatst naar een andere zorginstelling. Dat noemen we ontslag. Als u met ontslag gaat, zorgt de Poliklinische Apotheek voor een goed overzicht van de medicijnen die u thuis gaat gebruiken. Dit overzicht sturen wij (als u toestemming geeft) ook naar uw eigen apotheek en huisarts. Hieronder leest u hoe dit precies gaat.

Download PDF

Gesprek over uw medicijnen

Voordat u het ziekenhuis verlaat, heeft een apothekersassistent een gesprek met u over uw medicijnen. Dit heet medicatieverificatie. Medicatieverificatie is belangrijk, omdat we zo de kans op fouten bij de overdracht naar uw eigen apotheek en huisarts zo klein mogelijk maken. Bovendien weet u dan goed welke medicijnen u gaat gebruiken na ontslag uit het ziekenhuis.

De apothekersassistent bespreekt onder andere met u:
  • welke medicijnen u gebruikt.
  • of er wijzigingen waren in uw medicijngebruik tijdens de opname (bent u bijvoorbeeld gestart of juist gestopt met bepaalde medicijnen?).
  • hoe u de medicijnen moet gebruiken.
  • wat de bijwerkingen zijn.
  • of u allergieën heeft.
  • of u nog vragen heeft.

Ontslagmedicatie

Na het gesprek met de apothekersassistent krijgt u medicijnen van ons die u na de ziekenhuisopname moet gebruiken. Dit heet ontslagmedicatie. Wij kunnen de medicijnen bij u aan bed bezorgen of u kunt de medicijnen ophalen aan de balie van de Poliklinische Apotheek.

Voordat u de medicijnen van ons krijgt, controleren wij uw labwaarden en (indien van toepassing) of u de verschillende medicijnen samen kunt gebruiken.

U krijgt van ons een innameschema en een actueel medicatieoverzicht mee.

Overdracht

Wij geven binnen 24 uur na uw ontslag een overzicht van de ontslagmedicatie door aan uw huisarts en uw eigen apotheek. Hiervoor vragen wij uw toestemming tijdens het gesprek. Als u naar een zorginstelling gaat, geven wij het overzicht door aan de zorginstelling.

Als u bij ontslag geen nieuwe medicijnen nodig heeft

Het kan zijn dat u met ontslag gaat, maar geen nieuwe medicijnen nodig heeft. De apothekersassistent voert dan alsnog een gesprek met u over uw medicijnen.

Contactgegevens


Openingstijden

De Poliklinische Apotheek is geopend van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 18.00 uur. In het weekend en op feestdagen zijn wij geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Route

Wij hebben twee balies waar u uw ontslagmedicatie kunt ophalen. De apothekersassistent vertelt bij welke balie uw medicijnen klaarliggen.
  • Apotheek Hoofdingang (in de passage, naast de roltrappen bij de hoofdingang)
  • Apotheek Zimmermanweg (bij de ingang Zimmermanweg)

Contact