Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

(Mictie)cystogram

Bij een cystogram maken we foto's van de urineblaas met een contrastvloeistof. Soms kijken we ook naar hoe de blaas en de plasbuis werken. Dit noemen we een mictiecystogram.

Download PDF


Voorbereiding

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek of de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Kleding
Draag kleding zonder metalen sluitingen (ritsen, knopen of beugels/sluiting van een bh) en dat u makkelijk kunt uittrekken. Metaal aan de kleding kan de röntgenfoto's namelijk verstoren.

Over dit onderzoek

Wat is het doel?

U heeft klachten bij het plassen. Met dit onderzoek willen we erachter komen waar de klachten door komen. Ook kunnen we met dit onderzoek zien of er urine lekt of terugloopt naar de nieren.

Wat gaan we doen?

We maken röntgenfoto's van uw blaas. Heeft u ook een mictiecystogram? Dan maken we ook foto's tijdens het plassen om te kijken of de blaas en de plasbuis goed werken.

Verloop van het onderzoek

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts. Ook kan het voorkomen dat de arts die het onderzoek of de behandeling van tevoren met u heeft doorgesproken niet degene is die het onderzoek of de behandeling uitvoert.

Eerst brengen we een dunne katheter (slangetje) door de plasbuis in de blaas. Als het slangetje goed op zijn plaats zit, vullen we de blaas met contrastvloeistof. Daarna maken we foto’s met het röntgenapparaat.

Nadat we de katheter hebben weggehaald en nadat u naar het toilet bent geweest, maken we nog een laatste foto om te kijken of er nog urine in de blaas is achtergebleven.

Als we de werking van uw blaas bekijken, plast u het contrast uit tijdens het onderzoek in plaats van op het toilet.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Heeft u een blaaskatheter? Dan kan het zijn dat we deze weghalen tijdens het onderzoek. Dit is afhankelijk van het onderzoek. We overleggen dit altijd met uw arts.

Eten en drinken
U mag na het onderzoek weer gewoon eten en drinken. Het is belangrijk dat u 48 uur na de contrasttoediening veel drinkt, om de contrastvloeistof zo snel mogelijk uit te plassen.

De eerste paar keer plassen kan branderig aanvoelen.

De uitslag
De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij bespreekt de uitslag met u.

Bijwerkingen en complicaties

Dit onderzoek is erg veilig en verloopt meestal zonder problemen.

Wanneer contact opnemen?

Krijgt u thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de radioloog van de abdomensectie.

Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact

  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704