Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

MRI-onderzoek algemeen

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een techniek om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Meestal is deze informatie met andere onderzoekstechnieken niet te verkrijgen. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. Met behulp hiervan worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden opgevangen door een antenne(spoel) waarna een computer ze 'vertaalt' in beeld.

Download PDF


Voorbereiding


Op tijd aanwezig


Het onderzoek vindt plaats bij het specialisme radiologie. Wij verwachten dat u ongeveer 30 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig bent. Bij bepaalde onderzoeken is het nodig dat u eerder aanwezig bent, of dat er meer afspraken op dezelfde dag nodig zijn. Meer hierover leest u in de folders van de betreffende onderzoeken.

Bij binnenkomst meldt u zich bij de balie van radiologie, Nd gebouw, 5e etage. De balie is op werkdagen geopend vanaf 8.00 uur 's morgens.
 • Een van de medewerkers bereidt uw onderzoek voor.
 • Als contrastvloeistof nodig is, krijgt u een infuus.
Houdt u rekening met drukte in de parkeergarage en de loopafstand naar radiologie.

Verhinderd


Bent u verhinderd, geef dan dan minstens 2 dagen voor het onderzoek telefonisch door aan het planbureau radiologie (zie het kopje Contact). Ook als u onverhoopt later bent dan gepland, kunt u contact opnemen met het planbureau. We proberen dan een andere tijd voor u te reserveren, of een afspraak op een andere dag te maken. Hierover krijgt u dan bericht per post.

Wat neemt u mee?


 • Uw legitimatie.
 • Gegevens over eventuele implantaten. Bespreek dit wel eerst van met uw arts.
 • Kleding zonder metaal, bijvoorbeeld een pyjama of joggingpak.
Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten.

Nuchter zijn


Voor elk MRI-onderzoek van de buik en het hart geldt een dieetvoorschrift. Over de verschillende MRI-onderzoeken zijn aparte folders beschikbaar. Hierin leest u onder meer hoeveel uur voorafgaand aan het onderzoek u nuchter moet zijn.

MRI-screeningsformulier


Om het MRI-onderzoek veilig te laten verlopen, sturen wij u een vragenlijst (het MRI-screeningsformulier). U vult de vragenlijst thuis in en geeft hem, voordat het onderzoek plaatsvindt, aan de laborant. Heeft u een of meer vragen met ja beantwoord? Neemt dan direct contact met ons op.

Geen metaal in de MRI-ruimte


Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Ze kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen en zijn dan ook verboden in de onderzoekskamer. Metaal (sieraden, piercings, bepaalde pleisters en metaal in kleding) kan opwarmen en voor brandwonden zorgen. Bovendien zorgen ze voor verstoringen van het beeld, waardoor een goede diagnose bemoeilijkt word.Draag daarom tijdens het onderzoek kleding zonder metaal, zoals een joggingpak of een pyjama en verwijder alle sieraden en piercings.

Dit mag niet mee in de onderzoekskamer:
 • Alles wat elektronica bevat (bijvoorbeeld telefoon, tablet).
 • Sleutels, munten, losse gebitselementen, hoorapparaat, piercings, (haar)spelden, sieraden, creditcards/(bank)pasjes, parkeerkaart, horloge, aanstekers en dergelijke.
 • Schoenen en kleding met metaal (rits, knopen, haakjes, applicaties en anti-diefstallabels). Denk eraan dat ook de beugel in een bh van metaal is.
Metaal in of op uw lichaam
Heeft u een pacemaker, ICD, neurostimulator, implantaat, insuline- of pijnpomp, trachea canule, (glucose-)sensor of iets anders van metaal in uw lichaam? Bespreekt u dan met uw behandelend arts of dit veilig in de MRI kan. Dit moet vaak ruim van tevoren worden uitgezocht. Op de dag van het onderzoek is dat niet mogelijk, waardoor het onderzoek dan niet kan doorgaan. Vragen hierover vindt u ook terug in het MRI-screeningsformulier.

Metaalsplinters in uw ogen
Als de mogelijkheid bestaat dat u metaalsplinters in uw ogen heeft, moet daarvan eerst een foto worden gemaakt. Bespreekt u dit van tevoren met uw behandelend arts.

Verzorgingsproducten
 • Komt u voor een onderzoek van het oog (oogkas/oogzenuw)? Gebruik dan geen oogmake-up. Hierin zitten metaaldeeltjes. Deze kunnen de opnames verstoren.
 • Gebruik geen haarlak of bodymilk met glitters. Deze kunnen de opnames verstoren.
 • Heeft u permanente make-up of tatoeages? Dan kunt u op die plek last krijgen van een vervelend gevoel en roodheid. Dat komt doordat er metaaldeeltjes kunnen zitten in de inkt van tatoeages en in permanente make-up.

Claustrofobie


Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Al die tijd ligt u heel stil op de MRI-tafel in de MRI-tunnel. De tunnel is aan de voor- en aan de achterkant open. Het deel van uw lichaam dat gescand moet worden komt in het midden van de tunnel. Als u denkt dat u dit niet kunt volhouden omdat u angstig bent in kleine ruimtes of omdat u veel pijn heeft, bespreekt u dit dan ruim van tevoren met uw behandelend arts.

Fysieke beperking


Heeft u een fysieke beperking en verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen? Meldt dit dan bij het maken van de afspraak. Wij houden hiermee zoveel mogelijk rekening en plannen als dat nodig is extra tijd in voor het onderzoek.

MRI-contrastvloeistof


Bij het MRI-onderzoek wordt soms via een infuus speciale contrastvloeistof toegediend. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat we bloedvaten en verschillen tussen weefsels, zoals afwijkingen en normaal weefsel, beter kunnen zien. Deze contrastvloeistof is zeer veilig. U merkt er dan ook weinig van.

Mogelijke bijwerkingen
Een enkele keer zorgt de contrastvloeistof voor een bijwerking. U kunt het bijvoorbeeld warm krijgen, een metaalsmaak in uw mond krijgen of misselijk worden. Na een paar minuten zijn deze bijwerkingen weer verdwenen.

Overgevoeligheid
Als u eerder overgevoelig heeft gereageerd op MRI-contrastvloeistof op gadoliniumbasis, moet u dit bespreken met uw behandelend arts. Het is belangrijk dat u dit voorafgaand aan het onderzoek ook vertelt aan de laborant of de radioloog. Ook wanneer u een nierfunctiestoornis heeft, medicatie gebruikt of allergisch bent voor bepaalde stoffen kunt u het best met uw behandelend arts bespreken of we bij u veilig MRI-contrastvloeistof kunnen toedienen.

Vrouwen


Zwangerschap

Hoewel er geen schadelijke effecten van MRI bekend zijn, doen wij het onderzoek liever niet als u zwanger bent. Als u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, kunt u het best contact opnemen met uw behandelend arts. Ook begeleiders die zwanger zijn raden wij af om tijdens het scannen in de MRI-onderzoeksruimte te verblijven.

Borstvoeding
Maar een heel klein deel van het MRI-contrastmiddel komt in de moedermelk terecht. Daarnaast kunnen de maag en darmen van het kindje het contrastmiddel niet goed opnemen. Uw kindje krijgt het contrastmiddel dus niet binnen via borstvoeding. U mag na het onderzoek gewoon borstvoeding blijven geven.

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


Voor het onderzoek
Het is verstandig om voorafgaand aan het onderzoek naar het toilet te gaan. Wanneer u alles van metaal en magnetische voorwerpen in het kleedhokje heeft achtergelaten, mag u de MRI-kamer in.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek bent u alleen in de MRI-kamer. Op deze manier ontstaan er zo min mogelijk storingen in het magneetveld. De artsen en laboranten zien u door een raam.

 • Terwijl de foto's worden gemaakt, hoort u kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine). U krijgt oordoppen om het geluid te dempen en een noodbel om contact met de laborant te maken.
 • We leggen de MRI-spoel op uw lichaam en maken hem vast.
 • Bij onderzoeken van het hoofd-halsgebied krijgt u een spoel (soort helm) over uw hoofd.
 • Afhankelijk van het onderzoek sluiten we de MRI-contrastvloeistof aan op uw infuus.
 • Hierna schuiven we de tafel in de MRI-tunnel.
 • Het deel van uw lichaam dat gescand moet worden, ligt in het midden van de tunnel.
 • U blijft zo stil mogelijk liggen, want als u beweegt stoort dit de opname.
 • Bij onderzoeken van de borstkas en buik moet u, om bewogen foto's te voorkomen, tijdens het maken van de foto's uw adem inhouden. Er worden achter elkaar foto’s gemaakt.
 • Daarna kan de MRI-contrastvloeistof via het infuus worden toegediend. Er moet dan snel worden gewerkt om zo goed mogelijk gebruik te maken van de contrastvloeistof.
Het onderzoek duurt in totaal 15 tot 45 minuten.

Na het onderzoek


Zodra het onderzoek klaar is, verwijderen we het infuus. U kunt na het onderzoek uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Bijwerkingen en complicaties


Neem contact op met uw huisarts als u thuis onverhoopt last krijgt van een complicatie.

De uitslag


Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak.

Contact


Polikliniek radiologie (van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 20 06.

Planbureau radiologie (van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 02 65.