Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Nier-scan MAG-3

Bij volwassenen

U krijgt binnenkort een onderzoek naar uw nieren. We onderzoeken hoe goed uw nieren urine kunnen uitscheiden. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF


Let op


Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wat is een nier-scan MAG-3?


Met deze scan onderzoeken we de nieren. We spuiten een licht radioactieve vloeistof in (MAG-3). De nieren nemen dit op en scheiden het uit via de urine. Met deze scan kunnen we zien of allebei uw nieren even goed werken.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
 • 1 uur voor het onderzoek moet u minstens een halve liter (500ml) drinken. Dit mag water, koffie, thee of limonade zijn. Het mag geen melk of melkproduct zijn.
 • Voor het onderzoek start, moet uw blaas zo leeg mogelijk zijn.
 • Gebruikt u medicijnen? U mag deze gewoon innemen zoals u gewend bent.
 • Doe kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
 • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
 • Laat uw waardevolle spullen thuis.
 • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.
 • Katheteriseert uw de blaas? Neem dan voldoende katheterisatie spullen hiervoor mee.
 • Bent u incontinent? Neem dan voldoende incontinentiemateriaal mee.

Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?


Injectie
U wordt opgehaald in de wachtkamer en mag gaan liggen op een smal bed. Hier spuiten we de licht radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm.

Scan
Direct na de injectie maken we een scan van de nieren. Dit duurt 20 minuten. Blijf goed stil liggen tijdens de scan. Daarna mag u proberen om nog een keer te plassen, en maken we nog 1 foto van uw nieren. Soms maken we na nog een extra foto, 1 uur na de injectie. Een paar minuten na de scan weten we of de extra foto nodig is.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wilt u het melden bij de balie als u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan geven wij u een brief mee, waarin we uitleggen dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
 • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
 • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704