Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Nier-scan MAG-3 met Captopril

Bij volwassenen

Download PDF
Belangrijk

Voorbereidingen


Voor het onderzoek is het belangrijk dat u nuchter komt. Dat betekent dat u 4 uur van te voren niet mag eten en drinken. Het drinken van wat water is wel toegestaan.

Waarom moet u op tijd komen?


De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor u klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Radioactiviteit


Radioactiviteit speelt een centrale rol voor de uitvoering van de diagnostische onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt toegediend op onze afdeling is echter zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is. De stralingsdosis is te vergelijken met de dosis die u krijgt bij een röntgenonderzoek. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Het onderzoek


Eén uur voor het maken van de foto’s meten wij uw bloeddruk. U krijgt daarna een of twee tabletten met een bloeddrukverlagend middel. Uw bloeddruk wordt daarna nog enkele malen gecontroleerd. Verder dient u ½ liter vocht (water, thee en/of limonade, maar géén melk of melk producten) te drinken. Als het nodig is, mag u gebruik maken van het oilet. Aan het begin van het onderzoek moet uw blaas zo leeg mogelijk zijn.

Met dit onderzoek wordt de werking van uw nieren onderzocht. U komt op een smal bed te liggen. U krijgt een injectie met een licht radioactieve vloeistof wat via een bloedvat in uw arm wordt toegediend. Direct daarna worden gedurende 20 minuten foto’s gemaakt. Indien mogelijk, gaat u nogmaals plassen en wordt er nog één foto gemaakt. Soms wordt na ongeveer 1 uur nog een extra foto gemaakt.

De resultaten van de scan kunnen aanleiding zijn om het onderzoek op een andere dag nog een keer te herhalen. Maar dan krijgt u geen bloeddrukverlagende medicijnen.

LET OP: als u een blaaskatheter heeft, vergeet niet om voldoende katheterisatie middelen hiervoor mee te nemen. Als u incontinent bent, vergeet niet om voldoende incontinentie materiaal mee te nemen. Als dit onderzoek voor uw kind bedoeld is en gebruikt hij/zij nog luiers graag voldoende luiers meenemen voor het verschonen.

Duur


Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur, inclusief wachttijd. Tijdens het onderzoek is het mogelijk naar uw eigen muziek te luisteren via een koptelefoon. Uw dient de benodigde geluidsapparatuur zelf mee te brengen.


Na het onderzoek


U kunt na het onderzoek naar huis, school of naar uw werk gaan, tenzij u andere onderzoeken of afspraken heeft in het ziekenhuis.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van haar/hem. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling.

Zou u het willen melden bij de balie indien u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan kunnen wij u een brief meegeven, waarin wordt uitgelegd dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

Zwangerschap of borstvoeding


Het is voor ons belangrijk om te weten of u (vermoedelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat zo is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze afdeling.

Begeleider


U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Eigendommen


Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee te nemen naar het ziekenhuis. Laat uw eigendommen niet onbeheerd achter.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704