Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Opname op de kliniek

U wordt opgenomen voor een operatie aan het hart of de longen. Dit is met u besproken door uw cardioloog of longarts. Hier vindt u meer informatie.

Download PDF


Over opname op de kliniek cardiothoracale chirurgie


Dag van opname


Op de dag van opname meldt u zich bij een van de aanmeldzuilen bij de ingangen. Wij vragen u een of twee contactpersonen op te geven. Vanuit het oogpunt van privacy geven we niet iedereen zomaar informatie over u. Ook bevordert het de communicatie als u binnen uw familie- of kennissenkring een of twee personen aanwijst voor de contacten met het ziekenhuis. De contactpersoon kan altijd naar de kliniek bellen om naar u te informeren. Tijdens de opnamedag krijgt u een overzicht met de contactgegevens en bezoektijden. Deze kunt u meegeven aan uw contactpersonen.

Dag van operatie


Op de ochtend van de operatie wordt u door de verpleegkundige gewekt. Na een aantal voorbereidingen gaat u naar de operatiekamer. De dag van opname krijgt u een voorlopige tijd waarop de operatie zal plaatsvinden. Door spoedoperaties kan het zijn dat de operatie wordt uitgesteld (van enkele uren tot enkele dagen). U krijgt hiervan bericht. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Na de operatie


Na de operatie wordt u naar de intensive care gebracht. Afhankelijk van uw lichamelijke toestand en het verloop van de operatie, wordt u op de dag van operatie of de dag erna overgeplaatst. De contactpersoon krijgt aan het einde van de operatie van de chirurg informatie over het verloop.

Verlaten van de etage
Als u tijdens uw opname de etage wilt verlaten, moet u dit overleggen met de verpleegkundige. Als uw hartritme wordt bewaakt (telemetrie) zal dit over het algemeen op medische gronden niet mogelijk zijn. In overleg met de arts kunt u dan gebruik maken van de daktuin op laag 8.

Telemetrie
Voor en na de operatie wordt bij alle patiënten het hartritme bewaakt met een telemetrie. Dit is een kastje met elektrodes die bevestigd worden op uw borstkas. Zo kunnen de verpleegkundige via wifi uw hartritme bewaken.

Ontslag


Van de dienstdoend arts hoort u wanneer u met ontslag kunt. Wordt u overgeplaatst naar het verwijzend ziekenhuis, dan kan dit ’s ochtends of ’s middags gebeuren. De tijd geeft de verpleegkundige aan u door. Helaas kan het voorkomen dat hiervan wordt afgeweken omdat wij afhankelijk zijn van de ambulance. De overplaatsing naar een ander ziekenhuis gaat altijd met een ambulance. Als u naar huis mag, moet u zelf voor vervoer zorgen. Voordat u met ontslag naar huis gaat, krijgt u een ontslaggesprek met de verpleegkundige. In dit gesprek wordt een tijd voor ontslag afgesproken.

Contact


Cardiothoracale chirurgie: (010) 703 53 49
  • Wilt u de verpleegkundige spreken? Bel dan tussen 07.15 en 07.30 uur of vanaf 11.00.
  • U kunt de secretaresse bereiken van 07.30 tot 16.00 uur.

Meer informatie


  • Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met cardiothoracale chirurgie, telefoonnummer: (010) 703 53 49
  • Meer informatie kunt u ook vinden in de zorggids cardiothoracale chirurgie.

Zorgwinkel


Aan de Zimmermanweg 3 (naast de hoofdingang) vindt u de zorgwinkel van het Erasmus MC. Hier kunt u terecht voor het kosteloos lenen of huren van zorghulpmiddelen. Ook kunt u hier gezondheid- en verzorgingsartikelen of andere handige hulpmiddelen kopen. Voor meer informatie: bel (010) 704 11 76 of kijk op https://www.zorgwinkelerasmusmc.nl.