Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

PET-CT-scan hersenen (diabetes)

met F18-FDG

Belangrijk: Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Lees daarom de informatie in deze brief aandachtig door.

Download PDF

Waarom moet u op tijd komen?

De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt dezelfde dag, vroeg in de ochtend, speciaal voor u op maat klaargemaakt en is maar kort houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op

Omdat de radioactieve stof dezelfde dag wordt gemaakt dient er eerst een kwaliteitstest gedaan te worden. Het kan voorkomen dat de kwaliteit van de radioactieve stof niet goed is, waardoor we deze niet kunnen gebruiken. Dit komt zelden voor, mocht het helaas toch gebeuren dan betreuren wij dat ten zeerste en zal er gekeken worden naar een oplossing.

De hoeveelheid radioactieve stof die u krijgt toegediend is zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is.

Doel van het onderzoek

Een PET-CT scan geeft informatie over de vorm en functie van de te onderzoeken organen en weefsels. Deze worden na toediening van een radioactieve vloeistof zichtbaar. Zo kan worden vastgesteld of er afwijkingen zijn en wat de eventuele omvang daarvan is. Er zijn geen schadelijke bijwerkingen. De radioactiviteit die wordt toegediend, verdwijnt voor een deel uit uw lichaam via de urine.

Voorbereidingen

 • Vanaf 24 uur vóór de meldtijd zware inspanning vermijden. Kom met minimale inspanning naar het ziekenhuis.
 • De radioactieve stof die voor het onderzoek gebruikt wordt, is zeer kort houdbaar en wordt speciaal voor u bereid. Als u te laat komt, kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan!

Voorbereiding indien kortwerkende insuline wordt gebruikt

 • Tot vier uur voor het onderzoek mag u de insuline gebruiken.
 • Vanaf vier uur vóór de meldtijd mag u niets meer eten. Na het onderzoek mag u wel weer eten.
 • Het is van belang dat u voldoende drinkt voor een optimale scan. Hierbij is toegestaan: water.
 • Vanaf twee uur vóór de meldtijd moet u hiervan in ieder geval één liter drinken. U kunt gewoon naar het toilet gaan.
 • Het drinken van cafeïne en alcohol en gebruik van drugs moet bij voorkeur worden vermeden.

Voorbereiding indien (middel)langwerkende insuline wordt gebruikt

 • Vóór 7:00u ontbijten, hierbij mag u geen insuline spuiten.
 • Hierna mag u niets meer eten. Het onderzoek wordt meestal aan het einde van de ochtend uitgevoerd. Na het onderzoek mag u wel weer eten.
 • Het is van belang dat u voldoende drinkt voor een optimale scan. Hierbij is toegestaan: water.
 • Vanaf twee uur vóór de meldtijd moet u hiervan in ieder geval één liter drinken. U kunt gewoon naar het toilet gaan.
 • Het drinken van cafeïne en alcohol en gebruik van drugs moet bij voorkeur worden vermeden.

Voorbereiding indien metformine wordt gebruikt

 • Metformine kan gewoon gebruikt worden.
 • Metformine moet 2 dagen voorafgaand aan het onderzoek gestaakt worden.
Verder moet u de volgende voorbereiding aanhouden:
 • Vanaf 6 uur voor de meldtijd mag u niet meer eten.
 • Het is van belang dat u voldoende drinkt voor een optimale scan. Hierbij is toegestaan: water.
 • Vanaf twee uur vóór de meldtijd moet u hiervan in ieder geval één liter drinken. U kunt gewoon naar het toilet gaan.
 • Het drinken van cafeïne en alcohol en gebruik van drugs moet bij voorkeur worden vermeden.
Indien u andere orale antidiabetica gebruikt kunt u deze gewoon doorgebruiken tot 6 uur voor het onderzoek.

Wanneer u nog andere medicijnen gebruikt, kunt u die innemen zoals u dat gewend bent, behalve medicatie in een siroop. Deze mag u tot zes uur vóór het onderzoek innemen of na het onderzoek.

Het onderzoek

U krijgt een tijdelijk infuus in de arm aangelegd en uw bloedsuikerwaarde wordt bepaald. Waarna u een korte pauze van ongeveer 10 tot 15 minuten krijgt, waarbij rust belangrijk is. Vervolgens wordt de radioactieve vloeistof toegediend waarna u naar een warme rustruimte gaat. De vloeistof moet 45 minuten inwerken terwijl u volledig rust: u mag niet praten, lezen of muziek luisteren. Aan het einde van de wachttijd word u gevraagd de blaas goed leeg te plassen.

Vervolgens gaat u naar een ruimte waar de PET-CT scan wordt gemaakt. Het is erg belangrijk dat u tijdens de scan goed stil ligt

In sommige gevallen kan het zijn dat uw specialist de PET-CT scan wil combineren met een extra CT scan met een contrastmiddel. Dit contrastmiddel wordt dan tijdens het onderzoek via het infuus toegediend. Veel mensen krijgen het daar warm van. Dit gevoel is normaal en trekt snel weer weg.

Let op: bij het gebruik van een contrastmiddel bestaat een zeer kleine kans op een overgevoeligheidsreactie. Als u dit eerder hebt gehad, is het belangrijk dit vooraf te melden. In de meeste gevallen zult u dan worden voorbereid met medicijnen tegen allergische reacties.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 2– 3 uur inclusief wachttijd.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek gewoon naar huis of naar uw werk. Daarbij kunt u gebruik maken van auto of openbaar vervoer.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van haar/hem. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling.

Zwangerschap of borstvoeding

Het is voor ons belangrijk om te weten of u (vermoedelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat zo is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze afdeling.

Begeleider

U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet aanwezig zijn bij de uitvoering van het onderzoek vanwege de op te lopen stralingsdosis. Ook mag de begeleider niet zwanger zijn.

Eigendommen

Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee naar het ziekenhuis te nemen en in het ziekenhuis uw eigendommen niet onbeheerd achter te laten.

Afspraak annuleren

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan een dag van tevoren voor 10.00 uur aan ons doorgeven.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Op de dag van het onderzoek kunt u uw vragen stellen aan de medewerker bij het onderzoek.
 • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
 • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704