Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

PET-MRI-scan met F18-FDG (diabetes)

Belangrijk: Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Lees daarom de informatie in deze brief aandachtig door.

Download PDF

Waarom moet u op tijd komen?

De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt dezelfde dag, vroeg in de ochtend, speciaal voor u op maat klaargemaakt en is maar kort houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Omdat de radioactieve stof dezelfde dag wordt gemaakt dient er eerst een kwaliteitstest gedaan te worden. Het kan voorkomen dat de kwaliteit van de radioactieve stof niet goed is, waardoor we deze niet kunnen gebruiken. Dit komt zelden voor, mocht het helaas toch gebeuren dan betreuren wij dat ten zeerste en zal er gekeken worden naar een oplossing.

De hoeveelheid radioactieve stof die u krijgt toegediend is zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is.

Doel van het onderzoek

Een PET-MRI scan geeft informatie over de vorm en functie van de te onderzoeken organen en weefsels. Deze worden na toediening van een radioactieve vloeistof zichtbaar. Zo kan worden vastgesteld of er afwijkingen zijn en wat de eventuele omvang daarvan is. Er zijn geen schadelijke bijwerkingen. De radioactiviteit die wordt toegediend, verdwijnt voor een deel uit uw lichaam via de urine. De rest dooft in enkele uren uit.

Algemene voorbereidingen

 • Vanaf 24 uur vóór de meldtijd zware inspanning vermijden. Kom met minimale inspanning naar het ziekenhuis.
 • De radioactieve stof die voor het onderzoek gebruikt wordt, is zeer kort houdbaar en wordt speciaal voor u bereid. Als u te laat komt, kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan.

Propranolol

Het kan voorkomen dat u propranolol krijgt vóór de toediening van de radioactieve stof. Dit heeft een inwerktijd van 60 minuten. Dit medicijn blokkeert het bruine vet voor een betere kwaliteit van het onderzoek.

Voorbereiding indien kortwerkende insuline wordt gebruikt

 • Tot vier uur voor het onderzoek mag u de insuline gebruiken.
 • Vanaf vier uur vóór de meldtijd mag u niets meer eten. Na het onderzoek mag u wel weer eten.
 • Het is van belang dat u voldoende drinkt voor een optimale scan. Hierbij is toegestaan: water, koffie en thee, altijd zonder suiker, zonder zoetje en zonder melk.
 • Vanaf twee uur vóór de meldtijd moet u hiervan in ieder geval één liter drinken. U kunt gewoon naar het toilet gaan.

Voorbereiding indien (middel)langwerkende insuline wordt gebruikt

 • Vóór 7:00u ontbijten, hierbij mag u geen insuline spuiten.
 • Hierna mag u niets meer eten. Het onderzoek wordt meestal aan het einde van de ochtend uitgevoerd. Na het onderzoek mag u wel weer eten.
 • Het is van belang dat u voldoende drinkt voor een optimale scan. Hierbij is toegestaan: water, koffie en thee, altijd zonder suiker, zonder zoetje en zonder melk.
 • Vanaf twee uur vóór de meldtijd moet u hiervan in ieder geval één liter drinken. U kunt gewoon naar het toilet gaan.

Voorbereiding indien metformine wordt gebruikt:

 • Metformine kan gewoon gebruikt worden.
 • Metformine moet 2 dagen voorafgaand aan het onderzoek gestaakt worden.
Verder moet u de volgende voorbereiding aanhouden:
 • Vanaf 6 uur vóór de meldtijd mag u niet meer eten.
 • Het is van belang dat u voldoende drinkt voor een optimale scan. Hierbij is toegestaan: water, koffie en thee, altijd zonder suiker, zonder zoetje en zonder melk.
 • Vanaf twee uur vóór de meldtijd moet u hiervan in ieder geval één liter drinken. U kunt gewoon naar het toilet gaan.
Indien u andere orale antidiabetica gebruikt kunt u deze gewoon doorgebruiken tot 6 uur voor het onderzoek.

Wanneer u nog andere medicijnen gebruikt, kunt u die innemen zoals u dat gewend bent, behalve medicatie in een siroop. Deze mag u tot zes uur vóór het onderzoek innemen of na het onderzoek.

PET-MRI-screeningsformulier

Om het onderzoek veilig te laten verlopen, sturen wij u een vragenlijst (het PET-MRI-screeningsformulier). U vult de vragenlijst thuis in en neemt deze mee naar het onderzoek. Heeft u 1 of meer vragen met 'ja' beantwoord? Neem dan direct telefonisch contact op met de polikliniek radiologie (010)- 7042006.

Geen metaal in de MRI-ruimte


Geen metaal in de MRI-ruimte

Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Ze kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen en zijn dan ook verboden in de onderzoekskamer. Draag daarom tijdens het onderzoek kleding zonder metaal, zoals een joggingpak of een pyjama.

Dit mag niet mee in de onderzoekskamer:

 • Alles wat elektronica bevat (bijvoorbeeld telefoon, tablet).
 • Sleutels, munten, losse gebitselementen, hoorapparaat, piercings, (haar)spelden, sieraden, creditcards/(bank)pasjes, parkeerkaart, horloge, aanstekers en dergelijke.
 • Schoenen en kleding met metaal (rits, knopen, haakjes, applicaties en anti-diefstallabels).
 • Denk eraan dat ook de beugel en sluitingen in een bh van metaal zijn.

Metaal in of op uw lichaam

Heeft u een pacemaker, ICD, neurostimulator, magnetisch klikgebit, insuline- of pijnpomp, (glucose- )sensor, iets anders van metaal in uw lichaam of bent u in de afgelopen 6 weken geopereerd? Bespreekt u dan met uw behandelend arts of dit veilig in de MRI kan. Dit moet vaak ruim van tevoren worden uitgezocht. Op de dag van het onderzoek is dat niet mogelijk, waardoor het onderzoek dan niet kan doorgaan. Vragen hierover vindt u ook terug in het MRI-screeningsformulier.

Metaalsplinters in uw ogen

Als de mogelijkheid bestaat dat u metaalsplinters in uw ogen heeft, moeten we eerst een röntgenfoto van uw ogen maken. Bespreekt u dit van tevoren met uw behandelend arts.

Claustrofobie

Het onderzoek duurt ongeveer een uur. Al die tijd ligt u heel stil op de MRI-tafel in de MRI-tunnel. De tunnel is aan de voor- en achterkant open. Het deel van uw lichaam dat we scannen, komt in het midden van de tunnel. Als u denkt dat u dit niet kunt volhouden omdat u angstig bent in kleine ruimtes of omdat u veel pijn heeft, bespreekt u dit dan ruim van tevoren met uw behandelend arts.

Fysieke beperking

Heeft u een fysieke beperking en verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen? Meldt dit dan bij het maken van de afspraak. Wij houden hier zoveel mogelijk rekening mee en plannen als dat nodig is extra tijd in voor het onderzoek.

Het onderzoek

U krijgt een tijdelijk infuus in de arm aangelegd en uw bloedsuikerwaarde wordt bepaald. Vervolgens wordt de radioactieve vloeistof toegediend waarna u naar een warme rustruimte gaat. De vloeistof moet een uur inwerken terwijl u volledig rust: u mag niet praten, lezen of muziek luisteren. Aan het einde van de wachttijd word u gevraagd de blaas goed leeg te plassen.

Let op: als u een blaaskatheter heeft vergeet niet om voldoende katheterisatie middelen hiervoor mee te nemen. Als u incontinent bent vergeet niet om voldoende incontinentie materiaal mee te nemen.

Vervolgens gaat u naar de ruimte waar de PET-MRI scan wordt gemaakt. Het is erg belangrijk dat u tijdens de scan goed stil ligt, want als u beweegt stoort dit de opname. De MRI maakt gebruik van een magnetisch veld, hiervoor is het belangrijk dat u niets van metaal draagt. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug. Als we de foto's maken, hoort u kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine). U krijgt oordoppen om het geluid te dempen en een noodbel om contact met de laborant te maken. We leggen de MRI-spoelen over uw hoofd, borstkast en buik. Er worden achter elkaar foto’s gemaakt. Bij het maken van sommige foto’s vragen wij u om uw adem in te houden. Dit duurt maximaal 20 seconden per opname.

MRI-contrastvloeistof

In sommige gevallen kan het zijn dat uw specialist de PET-MRI scan wil combineren met een extra MRI scan met contrastmiddel. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat we uw bloedvaten en verschillen tussen weefsels, zoals afwijkingen en normaal weefsel, beter kunnen zien. Deze contrastvloeistof is veilig. U merkt er dan ook weinig van.

Mogelijke bijwerkingen

Een enkele keer zorgt de contrastvloeistof voor een bijwerking. U kunt het bijvoorbeeld warm krijgen, een metaalsmaak in uw mond krijgen of misselijk worden. Na een paar minuten zijn deze bijwerkingen weer verdwenen.

Overgevoeligheid

Als u eerder overgevoelig heeft gereageerd op MRI-contrastvloeistof op gadoliniumbasis, moet u dit bespreken met uw behandelend arts. Het is belangrijk dat u dit voorafgaand aan het onderzoek ook vertelt aan de laborant of de radioloog. Ook wanneer u een nierfunctiestoornis heeft, medicatie gebruikt of allergisch bent voor bepaalde stoffen, bespreekt u het best met uw behandelend arts of we bij u veilig MRI-contrastvloeistof kunnen toedienen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal 2-3 uur.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek gewoon naar huis of naar uw werk. Daarbij kunt u gebruik maken van auto of openbaar vervoer.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van haar/hem. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling.

Zwangerschap of borstvoeding

Het is voor ons belangrijk om te weten of u (vermoedelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat zo is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze afdeling.

Begeleider

U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet aanwezig zijn bij de uitvoering van het onderzoek vanwege de op te lopen stralingsdosis. Ook mag de begeleider niet zwanger zijn.

Eigendommen

Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee naar het ziekenhuis te nemen en in het ziekenhuis uw eigendommen niet onbeheerd achter te laten.

Afspraak annuleren

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan een dag van tevoren voor 10.00 uur aan ons doorgeven.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
 • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
 • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704
Heeft u vragen over het PET-MRI screeningsformulier? Neem dan contact op met de polikliniek Radiologie: (010) 704 20 06