Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Poliklinische ingreep onder plaatselijke verdoving

Uw behandeld specialist heeft met u afgesproken dat u een poliklinische ingreep onder plaatselijke verdoving krijgt bij het Dagbehandelcentrum. In het Dagbehandelcentrum vinden naast poliklinische ingrepen ook dagbehandelingen plaats.

Download PDF

Voorbereiding

Voor een goed verloop van de ingreep, is een aantal voorbereidingen nodig.

Vervoer naar huis

Door de plaatselijke verdoving kunt u zich na afloop wat duizelig voelen. Zorg er daarom voor dat iemand u naar huis kan brengen. Vaak geeft zelf rijden problemen, soms ook met de verzekering. Bij een ingreep aan uw been of arm, is het altijd nodig om vervoer naar huis te regelen.

Niet nuchter

Zorg dat u goed eet voordat u naar het ziekenhuis komt. U hoeft niet nuchter te zijn.

Geen sieraden

Tijdens de ingreep mag u geen sieraden dragen aan en om het te opereren gebied. Doet u daarom thuis uw ringen, armbanden, kettingen en dergelijke af.

Bloedverdunnende middelen

Gebruikt u bloedverdunnende middelen zoals Marcoumar of Sintrom? Stop hier niet zomaar zelf mee, maar alleen als de arts dit met u heeft afgesproken.

Kleding
Bij een ingreep aan uw been kunt u het beste een wijde broek, of rok dragen. Bij een ingreep aan de arm kunt u het beste een wijde trui dragen. U krijgt na de ingreep misschien een dik verband om en/of een draagdoek.

Wat neemt u mee?

  • identiteitsbewijs
  • medicijnen die u gebruikt in originele verpakking
  • eventueel een boek of tijdschrift, als u wat langer moet wachten
Waardevolle eigendommen laat u liever thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal.

Over de ingreep

Uw behandelend specialist vindt het medisch verantwoord dat u een poliklinische ingreep krijgt onder plaatselijke verdoving. Dit betekent dat u 1 of meerdere injecties krijgt voor de plaatselijke verdoving. Na de ingreep kunt u in principe meteen weer naar huis.
Als u het fijn vindt kan uw familie/partner op u wachten in de wachtkamer van het Dagbehandelcentrum of in de Passage of 1 van de restaurants.

Na de ingreep

Na de ingreep vertelt de arts of de verpleegkundige wat u wel en juist niet mag doen. U hoort of/wanneer u weer terug moet komen op de polikliniek voor controle. Soms kunt u voor het verwijderen van de hechtingen ook naar de huisarts en hoeft u niet terug te komen op de polikliniek.

Bij pijn

Ongeveer 1 tot 1,5 uur na de ingreep is de verdoving uitgewerkt. Heeft u nog pijn, dan kunt u een pijnstiller nemen. De veiligste pijnstiller is een tablet paracetamol. Neemt u vooral géén aspirine. Aspirine werkt bloedverdunnend en kan daarom een nabloeding veroorzaken.

Contact

  • Dagbehandelcentrum (bij eventuele problemen na de ingreep tot 20.00 uur): (010) 702 94 43.
  • Bij spoedeisende hulp na 20.00 uur: (010) 704 0 704. U wordt doorverbonden naar de juiste afdeling.
  • Polikliniek plastische chirurgie (tijdens werkdagen van 8.00 -16.15 uur): (010) 704 01 37.