Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Röntgenfoto's

Download PDF
Een röntgenfoto of röntgenopname is een foto of digitale opname gemaakt met behulp van röntgenstraling. Met röntgenfoto's is het mogelijk om afbeeldingen van het inwendige van het lichaam te maken.Wat is röntgenstraling?


Voor röntgenfoto’s gebruiken we röntgenstraling. Dit is een vorm van ioniserende straling die in een röntgenbuis kunstmatig wordt opgewekt. Ioniserende straling komt ook in de natuur voor. Wanneer u op wintersport gaat of per vliegtuig reist, krijgt u meer straling dan bij het maken van deze foto’s. Toch zal de laborant(e) er op toezien dat u zo weinig mogelijk straling krijgt, omdat het beperken van de straling van belang is en blijft.

Voorbereiding


Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Na contrasttoediening mag u 24 uur geen borstvoeding geven.

Wat neemt u mee?
Het is prettig wanneer u kleding aanheeft die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Wilt u eventuele piercings en of andere sieraden uit of van het te onderzoeken lichaamsdeel verwijderen.
U hoeft voor röntgenfoto’s verder geen voorbereidingen te treffen.


Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


In een kleedkamer ontbloot u het betreffende lichaamsdeel en doet u eventuele sieraden af. De deur van het kleedkamertje kan op slot, zodat u tijdens het onderzoek uw eigendommen kunt laten staan. Aan de andere kant van het kleedkamertje wordt u opgehaald door de laborant(e). De laborant(e) positioneert u voor de foto. Het is van groot belang dat u tijdens het maken van de foto niet beweegt om te voorkomen dat de foto technisch onbruikbaar is doordat deze bewogen is. Meestal worden er foto’s in twee verschillende richtingen gemaakt. Als de laatste foto gemaakt is kunt u zich weer aankleden. Vaak is het onderzoek dan klaar, soms is het nodig dat u even in de wachtkamer wacht.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek is afhankelijk van het aantal foto’s dat gemaakt moet worden.

Na het onderzoek


De foto’s worden bekeken door de laborant(e) en worden, als ze technisch goed bevonden worden, doorgestuurd naar de radioloog (de radioloog is de arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van röntgenfoto’s). U hoort van de laborant(e) wanneer u klaar bent.

De uitslag


De laborant(e) kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact


Polikliniek radiologie (08.00 en 16.30 uur), (010) 704 20 06.
Na 16.30 uur of in het weekend kunt u ons bereiken op (010) 704 07 04. Vraag dan naar de dienstdoende radioloog.