Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Synoviorthesis van de knie

Met Yttrium-90

Belangrijk: Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Lees daarom de informatie in deze brief aandachtig door.

Download PDF

Voorbereidingen

Voor dit onderzoek wordt u opgenomen in het ziekenhuis.

Waarom moet u op tijd komen?

De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor u klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Radioactiviteit

Radioactiviteit speelt een centrale rol voor de uitvoering van de diagnostische onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt toegediend op onze afdeling is echter zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is. De stralingsdosis is te vergelijken met de dosis die u krijgt bij een röntgenonderzoek. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Het onderzoek

De orthopeed/reumatoloog zal dit onderzoek aanvragen voor extra behandeling van uw kniegewricht.

Op dag 1 zal de arts een naald aanbrengen in uw kniegewricht, waarna de nucleair geneeskundige een radioactieve vloeistof zal toedienen. Zo nodig zal er aanvullend een scan gemaakt worden van uw knie. Eventueel zijn er naar aanleiding van de scan nog aanvullende beelden noodzakelijk.

Daarvoor zal er op dag 2 en eventueel op dag 3 nog een scan gemaakt worden van uw knie en buik.

Duur

Het onderzoek duurt de eerste dag: 45 minuten, de tweede dag: 45 minuten, eventueel de derde dag: 45 minuten.

Tijdens het onderzoek is het mogelijk naar uw eigen muziek te luisteren via een koptelefoon. Uw dient de benodigde geluidsapparatuur zelf mee te brengen.


Na het onderzoek

U wordt na het onderzoek terug gebracht naar de afdeling waar u bent opgenomen.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van hem of haar. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling.

Zou u het willen melden bij de balie indien u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan kunnen wij u een brief meegeven, waarin wordt uitgelegd dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

Zwangerschap of borstvoeding

Het is voor ons belangrijk om te weten of u (vermoedelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat zo is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze afdeling.

Begeleider

U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Eigendommen

Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee te nemen naar het ziekenhuis. Laat uw eigendommen niet onbeheerd achter.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Op de dag van het onderzoek kunt u uw vragen stellen aan de medewerker bij het onderzoek.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704