Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Venous lakes

Laserbehandeling

Een venous lake is een met bloed gevulde holte, meestal op de onderlip. Deze holte ontstaat door verwijding van een klein vaatje en kan gemakkelijk bloeden bij aanraking of beschadiging van de huid. Venous lake is een goedaardige en onschuldige aandoening die goed kan worden behandeld met een vaatlaser.

Download PDF

Over de laserbehandeling


U wordt behandeld met een vaatlaser: de Neodymium YAG. Een vaatlaser schroeit de vaatjes dicht door verhitting van een bestanddeel van het bloed (oxyhemoglobine in de rode bloedcel). De dichtgeschroeide vaatjes worden door uw eigen lichaam afgebroken. Om de behandeling effectiever te maken, legt de arts soms een dekglaasje op de afwijking.

Bij de intake worden eerst foto’s gemaakt van het te behandelen gebied, daarna wordt u behandeld. Om te zien hoe uw huid en de afwijking op de laserbehandeling reageren, gebruiken we soms verschillende instellingen van de laser. Bij grotere afwijkingen moeten we voor een goed resultaat de behandeling herhalen.

Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld met koude lucht. Deze koeling heeft een licht verdovend effect. De meeste mensen ervaren tijdens de behandeling geen duidelijke pijn, maar eerder een prikkend of brandend gevoel.

venous lakes

Veiligheid

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters.
  • Er is geen invloed op de inwendige organen.
  • Een laserbehandeling wordt in het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap.
  • Laserlicht kan schadelijk zijn voor uw ogen. Om uw ogen te beschermen krijgt u tijdens de behandeling een veiligheidsbril op.
Let op: De behandeling kan niet doorgaan als u een koortslip heeft.

Verzorging na de behandeling


Koelen
Om zwelling en roodheid zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om de huid op de dag van de behandeling 2 x per uur gedurende 5 tot 10 minuten te koelen met een koud kompres. Hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld een gaasje met water uit de koelkast. Dit verzacht de pijn en verkleint de kans op bijwerkingen.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld met koude lucht. Deze koeling heeft een licht verdovend effect. De meeste mensen ervaren tijdens de behandeling geen duidelijke pijn, maar eerder een prikkend of brandend gevoel.
  • Na de behandeling kan de huid kortdurend geïrriteerd aanvoelen.
  • Het behandelde gebied kan 24 tot 48 uur rood en licht gezwollen zijn.
  • Heel soms ontstaat er na de behandeling een klein litteken.

Resultaat

Voor een goed resultaat zijn meestal 1 of 2 behandelingen nodig.

Vergoeding

De behandeling van cosmetisch hinderlijke huidafwijkingen wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Contact

Polikliniek dermatologie Erasmus MC
(010) 704 01 10

afspraak.derma@erasmusmc.nl
www.erasmusmc.nl/patientenzorg/poliklinieken/dermatologie