Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Verwijderen van verdikkingen en huidoverschot lippen na permanente fillers

Als u permanente fillers in uw lip heeft en u heeft hier last van, kunnen we een deel van de lip wegsnijden. Hier kunt u meer lezen over deze ingreep.

Download PDF

Permanente fillers

Niet-oplosbare (permanente) fillers mogen we sinds 2015 in Nederland niet meer gebruiken. Deze fillers geven meer problemen dan oplosbare (tijdelijke) fillers en blijven altijd in het lichaam aanwezig. Daarom zijn er ook nu nog steeds veel mensen die problemen hebben met de fillers. In het buitenland gebruiken ze de niet-oplosbare fillers nog steeds. Daardoor zien wij nog steeds veel nieuwe patiënten met problemen door permanente fillers.

In de lippen geven permanente fillers soms voelbare en/of zichtbare verdikkingen, pijnklachten en/of functionele problemen bij bijvoorbeeld eten of praten. Door de zwaarte van de niet-oplosbare filler kan het rode deel van de bovenlip (het slijmvlies weefsel) naar beneden gaan staan. Vaak kunnen we deze problemen verbeteren met laser behandeling (ILT). Soms kunnen we de lipfillers alleen verwijderen door een deel weg te snijden (excisie).

Wegsnijden

Het doel van een deel van de lip wegsnijden is om de eerder genoemde klachten te verbeteren en/of de vorm en omtrek van de lip weer mooier te maken. Het doel is niet om alle filler te verwijderen. Het lukt ons niet om alle filler te verwijderen. Als we alle filler verwijderen, zorgt dit voor een misvormde lip. Dit geeft geen mooi resultaat.

Het is belangrijk om te weten dat ondanks zorgvuldige behandeling na de ingreep de lip vaak een beetje asymmetrisch blijft. Ook het naar beneden staan van de lip verdwijnt niet altijd helemaal.

De ingreep

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving op een behandelkamer. Meestal kunnen we de verdoving via een zenuwblokkade doen. Dit betekent dat we een groot gebied verdoven met één of enkele prikken, net als bij de tandarts. We voeren de ingreep steriel uit. U krijgt een steriele doek over uw gezicht. Deze doek mag u niet aanraken.

Via een snee aan de binnenkant van de lip halen we het teveel aan weefsel weg. De ingreep duurt 30 tot 60 minuten. Dit hangt af van hoe groot de ingreep is. De wond hechten we meestal met niet-oplosbare hechtingen. Deze moeten na 6 tot 8 dagen verwijderd worden. Dit kan bij de huisarts, of bij het verpleegkundigen spreekuur op de polikliniek dermatologie. De wond is als hij genezen is niet van buitenaf te zien. Na de ingreep hebben de meeste mensen weinig pijn. Als u toch pijn heeft, kunt u paracetamol innemen.

Als de hechtingen nog in uw lip zitten, kunt u moeilijker praten en eten. Het is handig thuis vloeibaar eten te hebben voor de eerste dagen na de operatie (zoals vla en soep) en rietjes om door te drinken. Ook kunnen uw lippen gezwollen zijn. U kunt wel alle normale dagelijkse activiteiten ondernemen. We adviseren u om in de week na de ingreep niet te bukken, zwaar te tillen en geen sportieve activiteiten te ondernemen.

Complicaties

Na de ingreep kan u in een enkel geval een nabloeding krijgen. Dit gebeurt dan meestal in de eerste uren na de ingreep. U moet het gebied dan voor 20 minuten dichtknijpen. Als dit niet helpt om het bloeden te stoppen, moet u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.

Het gebeurt soms dat een of meerdere hechtingen loslaten. Als dit gebeurt, is dit niet erg. De wond die is ontstaan kunt u 1x per dag spoelen met water en er daarna witte vaseline in aanbrengen (uit een tube met een wattenstaaf). Meestal heeft het geen effect op het eindresultaat. Bij de nacontrole bespreken we het resultaat. Als het nodig is, kunnen we een kleine correctie doen.

Als u vanaf de dag na de operatie meer pijn krijgt, roodheid of zwelling of als er pus uit de wond komt, moet u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.

U kunt een infectie oplopen, maar dit is zeldzaam. Als u een infectie heeft, krijgt u 2 tot 3 dagen na de ingreep last van pijn, zwelling en mogelijk koorts. Als u een infectie heeft, moet u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.

Contact


Heeft u nog vragen? Dan kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.
  • Telefoon: (010) 704 01 10