Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Vulvitis van Zoon

Vulvitis van Zoon is een zeldzame ziekte van de slijmvliezen van de vulva. Het is een chronische aandoening die lastig te behandelen is.

Download PDF

Vulvitis van Zoon

Vulvitis van Zoon heet ook wel Vulvitis plasmacellularis. Het is een zeldzame ziekte van de slijmvliezen van de vulva. Vaak zitten de afwijkingen rondom de uitgang van de plasbuis en op de kleine schaamlippen. Het komt vooral voor bij vrouwen in de overgang. Maar ook jongere vrouwen kunnen deze ziekte hebben.

Oorzaak

De precieze oorzaak van Vulvitis van Zoon weten we niet. Irritatie door urine speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van Vulvitis van Zoon.

Klachten

Klachten van Vulvitis van Zoon zijn branderige pijn, jeuk, pijn bij het vrijen en pijn bij plassen. Soms ontstaat ook zenuwpijn. Dit voelt meestal als een branderige pijn. Soms heeft u geen klachten. We herkennen de ziekte aan begrensde, vochtige, glanzende, rode, blijvende plekken rondom de uitgang van de plasbuis en op de kleine schaamlippen. Vulvitis van Zoon is niet besmettelijk.

Uw arts ziet aan de plekken of u Vulvitis van Zoon heeft. Als we twijfelen nemen we een stukje huid weg (een biopt). We verdoven dan de huid op de plaats waar we het stukje huid wegnemen.

Behandeling

We hebben geen standaard behandeling voor Vulvitis van Zoon. We kunnen meerdere zalven of crèmes gebruiken. Dit zijn antibacteriële crèmes of zalven, hormoonzalven of hormooncrèmes en zalven of crèmes die ontstekingen remmen. U kunt ook een combinatie van deze middelen gebruiken. Bij zenuwpijn kunt u een pijnstiller gebruiken die zenuwpijn vermindert. We hebben geen behandeling die de ziekte kan genezen. Vulvitis van Zoon geeft vaak lang klachten.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Contact

Polikliniek Dermatologie (010) 704 01 10