Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Wachttijd voor een operatie

plastische chirurgie

Download PDF
Bij uw bezoek aan de plastisch chirurg is besloten dat u een operatie moet ondergaan. Onderstaand vindt u de informatie over de gang van zaken tot de operatie en hoe de (eventuele) aanvraag voor uw operatie bij uw zorgverzekeraar verloopt.

Aanvraag bij uw ziektekostenverzekeraar


Voor sommige ingrepen is een goedkeuring van uw zorgverzekeraar noodzakelijk. Als er een goedkeuring nodig is, wordt de aanvraag hiervoor verzorgd door het secretariaat plastische chirurgie. U hoeft zelf geen actie te ondernemen.

Goedkeuring
De meeste verzekeringsmaatschappijen sturen de goedkeuringen rechtstreeks door. Als u twee maanden na uw bezoek aan de polikliniek nog geen bericht heeft ontvangen van uw zorgverzekeraar, verzoeken wij u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Afwijzing
Wanneer u een bericht van afwijzing ontvangt , is het van belang dat u zelf contact opneemt met de verzekeringsmaatschappij. U kunt dan bezwaar maken. Hierin kunnen wij niet bemiddelen.

Als de zorgverzekeraar vraagt om foto’s, is het uw eigen verantwoordelijkheid om deze foto’s op te sturen. Als er foto’s zijn gemaakt op de polikliniek kunt u deze opvragen bij de medisch fotograaf, meneer E. (Rick) Stolk, te bereiken via e.stolk.1@erasmusmc.nl. Hieraan zijn mogelijk kosten verbonden. De mogelijkheid bestaat ook om zelf foto’s te maken en deze op te sturen naar uw verzekeringsmaatschappij.

Wanneer u alsnog een goedkeuring krijgt, neemt u dan contact op met het secretariaat plastische chirurgie.

Bij definitieve afwijzing bestaat de mogelijkheid om de operatie zelf te bekostigen. De operatie wordt dan uitgevoerd in het Franciscus Gasthuis & Vlietland door één van onze plastisch chirurgen.

Wachttijd


Controleer altijd uw persoonlijke gegevens, anders kan het secretariaat plastische chirurgie u niet bereiken. Zijn uw gegevens gewijzigd, geeft u dit dan door via het e-mail adres patientenregistratie@erasmusmc.nl
U kunt ook zelf uw gegevens wijzigen via 'Mijn Erasmus MC'.

De wachttijd tot de operatiedatum is afhankelijk van de soort operatie. Bij sommige operaties zijn lange wachttijden. De wachttijd wordt mede bepaald door het operatierooster van uw plastisch chirurg. Hoe lang de wachttijd is, kan niet van te voren worden ingeschat. Als u vooraf voorkeursdata heeft aangegeven proberen wij hiermee zoveel mogelijk rekening te houden. Helaas is het operatietechnisch of roostertechnisch niet altijd mogelijk om daaraan te voldoen. Wij vragen hiervoor dan ook uw begrip.


Oproep tot operatie


U ontvangt 2 tot 4 weken voor de operatie een telefonische oproep met een operatiedatum. Als u na de operatie één of meerdere nachten moet worden opgenomen, krijgt u (voor de meeste ingrepen) ook een afspraak bij de intakeverpleegkundige.

Voor de definitieve opnametijd kunt u één werkdag voor de operatie tussen 14.00 uur en 16.00 uur bellen naar het secretariaat plastische chirurgie. De opnametijdstippen voor de operatie kunnen variëren tussen 6.30 uur en 15:00 uur, houdt u rekening met reistijd en files.

Na de operatie en dagopname op de dagbehandeling mag u niet alleen naar huis toe en ook de eerste dag en nacht niet alleen thuis zijn. Vraag iemand om bij u te blijven.

Afspraak bij de anesthesioloog


Komt u voor het eerst voor operatie op de plastische chirurgie in het Erasmus MC, dan moet u vóór de operatie langs de polikliniek anesthesiologie, ook wel pre-operatief spreekuur genoemd. Soms kunt u direct vanaf de polikliniek plastische chirurgie doorlopen voor een intake op het pre-operatief spreekuur. In andere gevallen krijgt u een oproep om op een later moment hiernaar toe te gaan. Dit is afhankelijk van het type operatie.

Op dit spreekuur worden uw medisch gegevens bekeken. Daarnaast geeft de anesthesioloog uitleg over de manier van verdoven en bespreekt hij/zij eventuele gezondheidsproblemen. Vergeet u niet uw (actuele) medicijnenoverzicht mee te nemen!

Als u binnen een half jaar eerder bent geopereerd, is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de polikliniek anesthesiologie (telefoonnummer zie onder Contact). Waarschijnlijk hoeft u dan niet meer langs te komen.

Contact


Het secretariaat van de plastische chirurgie verzorgt de wachtlijst en de operatieplanning. Het secretariaat is bereikbaar op telefoonnummer (010) 703 46 38 van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 tot 12.00 uur.

Heeft u nog vragen aan de arts die u gaat opereren, dan kunt u nogmaals een afspraak maken op het spreekuur van de betreffende operateur. Belt u dan de polikliniek plastische chirurgie op telefoonnummer (010) 704 01 37.

Het telefoonnummer van de polikliniek anesthesiologie is (010) 704 01 02.