Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Xanthelasma

Laserbehandeling

Xanthelasmata zijn gele verkleuringen en vetbultjes. De afwijkingen ontstaan meestal in de binnenste ooghoeken en breiden zich langzaam uit in grootte en aantal. De afmeting varieert van enkele millimeters tot bijna het gehele ooglid. Ze kunnen zacht of vast aanvoelen. Xanthelasmata komen voor bij gezonde personen, maar ook als een hoog cholesterolgehalte voorkomt in de familie (familiaire hyperlipoproteïnemie type IIa).

Download PDF

Over de laserbehandeling


Xanthelasmata worden behandeld met een ablatieve laser, zoals een CO2-laser of een Erbium YAG laser. Hiermee wordt de laagje voor laagje verdampt. Na de behandeling zijn er oppervlakkige wondjes zichtbaar in het behandelde gebied. Afhankelijk van het aantal afwijkingen vinden er 1 of meerdere behandelingen plaats.

Voorafgaand aan de laserbehandeling wordt de huid verdoofd met lokale injecties. Bij afwijkingen die zich dicht bij het oog bevinden, brengen we een beschermkapje in het oog aan. Het oog wordt dan vooraf verdoofd met verdovende oogdruppels.

xanthelasmata

Veiligheid

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters.
  • Er is geen invloed op de inwendige organen.
  • Een laserbehandeling wordt in het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap.
  • Laserlicht kan schadelijk zijn voor uw ogen. Om uw ogen te beschermen krijgt u tijdens de behandeling een veiligheidsbril op.
Bij de (gefractioneerde) CO2-laser gebruiken we een afzuigapparaat om mogelijk virusdeeltjes in de vrijkomende dampen af te zuigen.

Let op: de behandeling kan niet doorgaan als u een koortslip heeft.

Verzorging na de behandeling


Crème

Na de behandeling kan de arts u een antibacteriële crème voorschrijven. Smeer de crème 2 x per dag week lang op de wondjes. Als er korstjes ontstaan, kunt u deze insmeren met een vette zalf, zoals vaseline.

Niet in de zon

Bij sommige patiënten kan de huid lichter (hypopigmentatie) of donkerder (hyperpigmentatie) van kleur worden, vooral na zonblootstelling. Ons advies is om deze behandeling niet zongebruind te ondergaan. Vermijd directe blootstelling aan de zon:
  • 2 weken voorafgaand aan de behandeling
  • tussen de behandelingen door en
  • 2 weken na de laatste behandeling.
Gebruik regelmatig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of 50).

Bijwerkingen

In zeldzame gevallen kan een huidinfectie ontstaan in het behandelde gebied. Indien u last heeft van roodheid, warmte, pijn, pus en/of gele korsten, neemt u contact op met uw behandelend arts.

Resultaat

We kunnen niet voorspellen hoe succesvol de behandeling bij u zal zijn. Gemiddeld zijn bij xanthelasmata 1 tot 2 behandelingen nodig, maar het komt vaak voor dat de xanthelasmata terugkomt.

Vergoeding

De behandeling van xanthelasmata wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

Alternatieve behandeling

Voor het verwijderen van xanthelasmata zijn ook andere behandelingen mogelijk, zoals lokale behandeling met een etsend middel (trichloorazijnzuur) of een operatie.

Contact

Polikliniek dermatologie Erasmus MC
(010) 704 01 10

afspraak.derma@erasmusmc.nl
www.erasmusmc.nl/patientenzorg/poliklinieken/dermatologie