Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Colonoscopie onder anesthesie

Download PDF
Uw kind krijgt een inwendig onderzoek van de dikke darm (colonoscopie). De arts bekijkt de darm met behulp van een coloscoop (flexibele slang) om te zien waardoor de klachten van uw kind zijn ontstaan. Bij een herhalingsonderzoek kan de arts zien of de toestand van de dikke darm is verbeterd.

Voorbereiding


Anesthesie
Het onderzoek gebeurt onder anesthesie (narcose). Uw kind voelt er dus niets van. Leest u als voorbereiding de informatie ‘Anesthesie en de begeleiding van uw kind’ op www.erasmusmc.nl.

Schone darmen
De darmen moeten voor het onderzoek vrij zijn van ontlasting, in het bijzonder de dikke darm. De arts beslist of deze voorbereiding in het ziekenhuis of thuis plaatsvindt. Dit hangt af van de leeftijd en de gezondheidssituatie van uw kind. Vindt de voorbereiding in het ziekenhuis plaats, dan wordt uw kind een dag voor het onderzoek opgenomen in het ziekenhuis. Vindt de voorbereiding thuis plaats dan vindt het onderzoek plaats in dagbehandeling.

U krijgt een apart formulier met daarop de instructies voor de voorbereiding. Het is belangrijk om te weten dat alles wat uw kind eet ontlasting wordt. Dus laat uw kind zich strikt houden aan de afspraak dat hij alleen heldere dranken mag drinken. Mocht er nog veel ontlasting in de darm aanwezig zijn, dan kan de arts de darmwand niet goed bekijken waardoor het onderzoek mogelijk herhaald moet worden.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

  • mogelijk een nachtje voor het onderzoek in het ziekenhuis moet slapen, maar dat u erbij blijft
  • de dag voor het onderzoek heel veel moet drinken en dat als dit echt niet lukt het drinken via een slangetje naar binnen wordt gedruppeld (bij het woord slangetje kunnen kinderen gaan fantaseren, voorkom dat uw kind denkt dat het hierbij gaat om een levende slang of tuinslang)
  • de dag voor het onderzoek niets meer mag eten, alleen heldere dranken mag drinken
  • op de dag van het onderzoek nog steeds niet mag eten en ook niet meer mag drinken, omdat de arts hem in een speciale slaap brengt. En de speciale slaap ervoor zorgt dat hij niets van het onderzoek merkt
  • na het onderzoek krampen of een opgeblazen gevoel in de buik kan hebben en windjes laten hierbij helpt. En het niet erg is als er een klein beetje bloed bij de ontlasting zit
  • na het onderzoek weer gewoon mag eten en drinken
  • aan het eind van de middag weer mee naar huis mag

Over het onderzoek


Wat we gaan doen


De arts bekijkt de dikke darm en het slijmvlies met behulp van de coloscoop waardoor licht in de darmen schijnt. Via deze slang neemt de arts ook hele kleine stukjes slijmvlies (biopten) weg voor microscopisch onderzoek.

Verloop van het onderzoek


De verpleegkundige brengt u en uw kind naar de wachtruimte van het ok-complex. Wanneer uw kind aan de beurt is, haalt de anesthesioloog uw kind op voor de anesthesie. Er mag één ouder of verzorger blijven totdat uw kind slaapt. Als uw kind slaapt gaat u terug naar de dagbehandeling of kliniek waar u een kopje koffie kunt drinken terwijl u op uw kind wacht.

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op de rug of zij op de onderzoekstafel. De arts schuift de scoop via de anus naar binnen om de dikke darm te kunnen bekijken op een scherm en blaast lucht in de slang om de darm te laten ontplooien en de slang hoger in de darm te laten schuiven.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek zelf duurt ongeveer 1 uur. Maar met de anesthesie meegeteld kan het soms wel 2 uur duren, voordat u uw kind weer kunt zien.

Na het onderzoek


De verpleegkundige brengt u (1 ouder/verzorger) naar uw kind toe in de uitslaapkamer. De anesthesioloog bepaalt wanneer uw kind weer naar de dagbehandeling of kliniek mag.

Eten en drinken
Na toestemming van de verpleegkundige mag uw kind weer eten en drinken waar hij zin in heeft.

Misselijk
Uw kind kan zich na het onderzoek nog een beetje naar voelen. Het is mogelijk dat uw kind misselijk is, pijn heeft, of een opgeblazen gevoel of krampen in de buik heeft door de lucht die in de darmen is geblazen. Spoort u uw kind aan om windjes te laten, dat kan helpen.

Naar huis
Later op de dag komt de arts kijken hoe het met uw kind gaat. Na toestemming van de arts mag uw kind mee naar huis.

Leefregels
In verband met controle van de eerste ontlasting is het beter uw kind geen producten te geven die de ontlasting rood kleuren, zoals bietjes. Wij raden u aan de eerste warme maaltijd licht en vetarm te houden.

Bloedspoortjes
Door het wegnemen van stukjes slijmvlies kunnen er bij de eerste ontlasting bloedspoortjes zitten, daar hoeft u zich geen zorgen om te maken.

Wanneer contact opnemen?


Als de bloedspoortjes meer worden en u zich ongerust maakt, belt u dan met het ziekenhuis en meldt dit aan de arts die het onderzoek verrichtte of aan de dienstdoende kinderarts.

De uitslag


Na het onderzoek vertelt de arts u wat hij heeft gezien. Voor het bespreken van de verdere uitslag van het onderzoek maakt u een afspraak op het spreekuur. Soms is dit een telefonische afspraak.

Tot slot


Een colonoscopie is natuurlijk helemaal niet leuk. Wij doen ons best uw kind op zijn of haar gemak te stellen en proberen het onderzoek zo kort mogelijk te laten duren.

Contact


Polikliniek kindergeneeskunde (010) 703 60 49 (keuze 3), in de ochtend op werkdagen bereikbaar.