Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

De hand in het verband

Download PDF
De hand in het verband


Postoperatieve informatie

logo

Uw kind heeft een operatie gehad aan de hand of arm. Het is mogelijk dat er gips nodig is. Niet alleen wanneer aan het bot is geopereerd, maar ook om de gemaakte wond te rusten. Als er geen gips gebruikt wordt, wordt een groot verband gebruikt. Lees hier meer informatie over hoe om te gaan met het verband.


Over het verband


Het verband bedekt de geopereerde wond zodat de wond kan genezen. Omdat kinderen van een heel jonge leeftijd vaak geopereerd worden, wordt groot verband gebruikt. Meetstal veel groter dan het geopereerde gebied. De arts bedekt het verband met een hele brede tape. De tape wordt ook aan de bovenarm geplakt zodat de kans dat het verband met spelen of peuteren eraf gaat, heel erg klein is.

Het verband beschermt de wond en zorgt voor een beter resultaat van de operatie.

De eerste dagen na de operatie


Als ouder is het belangrijk om de eerste paar dagen de hand van uw kind hoog te houden.
  • Overdag kan dit door een sok om het verband te doen en deze met een veiligheidsspeld vast te maken aan het shirt van uw kind. De verpleegkundige legt dit aan u uit als uw kind weer naar huis mag. De veiligheidsspeld is een vervanging voor een mitella. Dit is onhandig bij kleine kinderen.
  • De sok kan na deze dagen als bescherming van het verband gedragen blijven worden. Als uw kind bijvoorbeeld moet spugen, knoeit met eten of er op sabbelt, blijft het verband schoon. De sok kan ook in de was. De sok kan in vrolijke kleuren passend bij de kleding gekozen worden, en ook versierd worden, zodat het hebben van een verband een andere sfeer krijgt.

Mag mijn kind douchen of baden?


Let op: Het verband mag niet nat worden!

Een speciale hoes zorgt ervoor dat het verband niet nat wordt. Deze kunt u zelf aanschaffen. Een pedaalemmerzak (afhankelijk van hoe groot uw kind is) werkt ook goed en is veel goedkoper. De pedaalemmerzak kan met een papieren pleister op de blote huid van de arm geplakt worden.

Hoe lang blijft het verband er om zitten?


Het verband zal 9 dagen tot 6 weken blijven zitten. De duur hang af van de operatie die is uitgevoerd. Als het verband 6 weken moet blijven zitten, is de kans dat er ongelukjes gebeuren groter (bijvoorbeeld nat worden onder de douche, drinken erover knoeien). Als dit gebeurt, neem dan contact op met het Kinderhanden Team (zie ‘Contact’). Een foto van het verband kan helpen in het bepalen wanneer en of het verband verwisseld moet worden. Dan hoeft u niet op een onhandig tijdstip of voor niets naar het ziekenhuis te komen.

Contact


“Het Kinderhanden Team”

Bezoekadres Erasmus MC-­Sophia Poli bali C2 Wytemaweg 80
3015 CN Rotterdam

Email: handen.sophia@erasmusmc.nl
Telefoon:010-­703 6769
Voor niet spoed vragen: Beter Dichtbij app.

T.a.v.
Secretariaat Plastische Chirurgie Sophia Kinderziekenhuis Congenitaal Handenteam
Postbus 2060
3000 CB Rotterdam

BUITEN KANTOORUREN (09:00-17:00)
Neem via de centrale van het Erasmus MC 010-­7040704
contact op met de DIENSTDOENDE PLASTISCH CHIRURG IN OPLEIDING.
Via hem of haar wordt contact opgenomen met uw behandelend congenitaal handchirurg.