Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Dexa-scan voor kinderen met cystic fibrosis

Uw kind heeft binnenkort een dexa-scan. Een dexa-scan is een onderzoek waarbij wij de botmassa of botdichtheid in het lichaam meten. Dit onderzoek is specifiek bedoeld voor kinderen met cystic fibrosis (CF).

Download PDF

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding nodig voor dit onderzoek. Uw kind mag normaal eten en drinken en de gebruikelijke medicatie innemen.

Röntgenfoto
Vlak voor of na de dexascan maken wij ook een röntgenfoto van de hand van uw kind de polikliniek radiologie in het Erasmus MC Sophia. De 2 onderzoeken samen geven de arts voldoende informatie over de botdichtheid.

U kunt uw kind vertellen dat:
  • Hij van het maken van de scan niets voelt.
  • U (één volwassene) erbij blijft tijdens het onderzoek.
  • Hij tijdens het onderzoek zo stil mogelijk op een bed moet liggen.
  • Er een apparaat (scan-arm zoals te zien is op de foto) langs het bed en op veilige hoogte boven zijn lichaam heen en weer beweegt.

Over het onderzoek

Verloop van het onderzoek

De dexa-scan vindt plaats op de polikliniek nucleaire geneeskunde in het Erasmus MC. De medewerker van de receptie verwijst u naar de juiste wachtruimte. Vervolgens haalt de dexalaborant u en uw kind op voor de scan. Aan hem kunt u vragen stellen als iets niet duidelijk is.


Dexa scan

Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een röntgenapparaat met een zeer lage energie. Er mag tijdens de scan geen metaal op het lichaam van uw kind aanwezig zijn. Wilt u daarom eventuele sieraden en haarspelden afdoen. U kind kan zijn kleding aanhouden, zolang daar niets van metaal in zit.

Het onderzoek duurt - afhankelijk van de te maken scans - tussen de 5 en 15 minuten.

De uitslag

De foto’s worden later bestudeerd en met eventuele vorige onderzoeken vergeleken. Hierna maken wij een verslag gemaakt voor de behandelend kinderarts-MDL (Maag, Darm, Lever) van uw kind. Deze bespreekt de uitslag met u.

Contact

Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie gegeven door uw arts. Mocht er iets niet duidelijk zijn, stel dan gerust vragen aan de laborant of aan de verpleegkundig consulent CF. Het CF-team van kinderlongziekten, maakt onderdeel uit van het kinderthoraxcentum.

  • Verpleegkundig consulenten CF (010) 703 66 72 (op werkdagen bereikbaar, bij afwezigheid kunt u een bericht inspreken op het antwoordapparaat).
  • Mailen naar: cftr.sophia@erasmusmc.nl.