Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Kinder­longziekten

Onze kinderlongartsen doen onderzoek en behandeling naar ernstige of/en zeldzame aandoeningen aan de longen bij kinderen.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Longafwijkingen zijn soms aangeboren, erfelijk of ontstaan later door bijvoorbeeld longinfecties. De kinderarts-pulmonoloog, ook wel kinderlongarts genoemd, verricht bijzondere onderzoeken en behandelingen, zoals speciale longfunctiemetingen en kijkoperaties.

Binnen het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia werken de kinderlongartsen nauw samen met specialisten zoals de radioloog, cardioloog, KNO-arts, thoraxchirurg en intensivecare-arts.

Wat willen we bereiken?

Wij willen kinderen met (ernstige) longziekten de grootste kans op verbetering en genezing geven. Wij gebruiken hiervoor de nieuwste onderzoeken en behandelingen, voorop hierbij staat zorg en aandacht. Als het nodig is, geven we uw kind langdurige en zorgvuldige medische begeleiding met goede overdracht naar specialisten voor volwassenen in het Erasmus MC.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

Het Kinderthoraxcentrum biedt specialistische kennis, ervaring en de beste behandelmethodes voor longziekten. Dit is in Nederland uniek. De kinderlongartsen werken dagelijks samen met alle andere betrokken specialisten, zodat er geen kansen voor het kind onbenut blijven. Door onze grote ervaring met zeldzame longaandoeningen functioneert het Erasmus MC Sophia als erkend Nederlands topcentrum. Zodat u als ouder zeker weet dat uw kind bij ons de beste zorg krijgt.

Hieronder kunt u een filmpje bekijken met informatie over verschillende veelvoorkomende longziekten en het belang van onderzoek daarnaar. Dit filmpje is gemaakt in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Sophia.

Aandoeningen en ziektebeelden

Wij behandelen onder andere:

Wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek bij kinderlongziekten gaat over:

  • Nieuwe veilige manieren van beeldvorming van longen, luchtwegen, borstkas en middenrif met CT- en MRI-scan.
  • Vroege oorzaken van longziekte in de bevolking.
  • Betere behandelmethodes voor taaislijmziekte en astma.
  • De effecten van longziekte en de behandeling ervan op de lange termijn.
  • Bronchopulmonale dysplasie (BPD), behandeling en beloop.

Onze polikliniek(en)

Behandelingen

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor