Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Echo-onderzoek van de lever

Bij een echo-onderzoek (echografie) van de bovenbuik kunnen we op een eenvoudige manier organen onderzoeken.

Download PDF

Voorbereiding

Nuchter zijn
Het onderzoek vindt vroeg in de ochtend plaats, omdat uw kind nuchter naar het ziekenhuis moet komen. Nuchter betekent dat uw kind na 12.00 uur ‘s nachts geen voedsel (dus ook geen snoep) of vocht meer mag hebben. Een glas water voor het innemen van medicatie mag wel (geen melkproducten of sap). Is uw kind nog niet zindelijk, dan moet u hem 5 uur voor het onderzoek nuchter houden. Krijgt uw kind ’s nachts sondevoeding, dan mag u dit geven tot 5 uur voor het onderzoek.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:
  • een onderzoek krijgt en dit geen pijn doet
  • voor het onderzoek niets mag eten of drinken
  • tijdens het onderzoek op een onderzoekstafel ligt en dat u bij hem blijft
  • gel op zijn buik krijgt waar met een echo-kop overheen wordt bewogen
  • tijdens het onderzoek zo stil mogelijk moet liggen

Over het onderzoek

Wat is een echografie?
Echografie is een onderzoek waarbij we organen zoals bijvoorbeeld de alvleesklier, de lever en de darmen, maar ook bloedvaten kunnen bekijken. Het echoapparaat zendt geluidsgolven uit. Deze worden teruggekaatst door organen in het lichaam. De teruggekaatste golven worden opgevangen en geven een beeld op de monitor. Dit beeld leggen wij vast op film. Het onderzoek doet geen pijn en de geluidsgolven zijn niet schadelijk.

Echo onderzoek van de lever


Met wie krijgt u te maken?

U krijgt te maken met een aantal verschillende mensen. De belangrijkste voor u zijn de radioloog en de röntgenlaborant(e) (degene die de radioloog assisteert bij het onderzoek). Aan hen kunt u vragen stellen als iets niet duidelijk is.

Verloop van het onderzoek

Uw kind ligt op een onderzoekstafel. De radioloog brengt wat gelei aan op de huid en strijkt met een transducer (echokop waaruit de geluidsgolven komen) over de huid. De radioloog bekijkt de echobeelden op de monitor en maakt hiervan een aantal foto’s. Het is belangrijk dat uw kind stil blijft liggen tijdens het onderzoek. Na het onderzoek mag de gelei eraf en kan uw kind zich weer aankleden.

Duur van het onderzoek
Meestal duurt een echo onderzoek ongeveer 20 minuten tot een half uur.

De uitslag

De radioloog kan de uitslag meestal nog niet aan u vertellen. De foto’s worden later op de dag bestudeerd en met eventuele vorige onderzoeken vergeleken. Hierna maakt de radioloog een verslag voor de behandelend arts van uw kind. Deze bespreekt de uitslag met u.

Heeft u nog vragen?

Mocht u nog vragen hebben, stelt u deze gerust aan de laborant(e) of aan de radioloog.

Contact


  • Verpleegkundig consulenten CF, (010) 703 66 72 (bij afwezigheid kunt u een bericht inspreken op het antwoordapparaat)
  • E-mail: cftr.sophia@erasmusmc.nl
Het CF-team van de polikliniek kinderlongziekten, is onderdeel van het Kinderthoraxcentum.