Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

EEG (Electro Encephalogram) bij kinderen

Download PDF
Een EEG is een kortdurende opname van de hersenactiviteit. Wij leggen u graag uit wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt.

Voorbereiding


  • Voor het onderzoek moet het haar van uw kind schoon, droog en vetvrij te zijn.
  • Voor het stevig aanbrengen van de elektroden is het prettig wanneer het haar wat langer is, graag dus niet vooraf het haar heel kort knippen.
  • Gebruikt u bij uw kind geen gel, wax en/of lak in het haar. Dit verstoort de registratie.
Voorbereiden van uw kind
Probeer uw kind van tevoren uit te leggen wat hij kan verwachten tijdens het onderzoek, als dit mogelijk is.

Kom op tijd naar uw afspraak
Als u meer dan 15 minuten te laat bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.

Wat neemt u mee?


U kunt een DVD, boek, slaapzak, knuffel en/of wat te drinken meenemen (alles wat helpt om uw kind rustig te krijgen/houden).

Over het onderzoek


Wat is het?
De hersenen zijn opgebouwd uit miljarden zenuwcellen. Tijdens hun werking veroorzaken al de cellen zeer kleine elektrische stroompjes, die te meten zijn aan de hoofdhuid met behulp van elektroden. De resultaten van het onderzoek worden verwerkt en opgeslagen in een computer. De beelden hiervan gebruiken wij bij het terugkijken van het EEG.

Verloop van het onderzoek


Om de exacte plaats te bepalen van de elektroden, meten wij het hoofd van uw kind. Wij markeren de plekken voor de elektroden met een afwasbaar rood potlood, reinigen de hoofdhuid met een korrelcrème en bevestigen de elektroden met een geleidende pasta.

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op bed en doet hij een paar opdrachtjes, zoals ogen dicht, vuisten maken, zuchten of blazen en in een lamp kijken. Het onderzoek is pijnloos, maar kan wat vervelend zijn doordat wij aan zijn hoofd zitten. Uw kind mag naar een dvd kijken of iets anders wat voor afleiding kan zorgen. Met behulp van een camera maken wij beeld- en geluidopnames. Het is belangrijk dat uw kind tijdens de registratie zo rustig mogelijk ligt.

Duur van het onderzoek
De laborant voert het EEG uit. Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur, de registratie zelf ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek


Nadat de elektroden zijn verwijderd en de haren met water zijn schoongemaakt, kunt u het ziekenhuis verlaten.

De uitslag


Na de registratie is de uitslag nog niet (volledig) bekend. Een arts moet de registratie eerst uitwerken en beoordelen. Daarna stuurt hij het naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Wij willen u vragen zelf een afspraak met de specialist te maken voor het bespreken van de uitslag.

Gebruik onderzoekgegevens


Wij willen u vragen of wij de onderzoekgegevens (inclusief eventuele gemaakte beeld- en geluidsopnames tijdens het onderzoek) mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens verwerken wij uiteraard anoniem. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan heeft dit vanzelfsprekend geen enkele consequentie voor het onderzoek en/of de behandeling van uw kind. U krijgt van de laborant een formulier waarop u kunt invullen of wij de beelden eventueel ook voor onderwijs en/of onderzoek mogen gebruiken.

Heeft u nog vragen?


Deze informatie is niet volledig, maar ondersteunt de informatie van de arts. Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de behandelend arts of aan de laborant. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek klinische neurofysiologie.

Contact


Klinische neurofysiologie (010) 703 67 10, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.00 uur.
E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl.
Faxnummer: (010) 703 41 79