Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Klinische neurofysiologie (kinderen)

Onze specialisten van de klinische neurofysiologie (KNF) kijken met verschillende technieken naar de functie van de bloedvaten in en naar de hersenen, de zintuigen en het zenuwstelsel van uw kind.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat doet de KNF (klinische neurofysiologie)?

Op de KNF worden functieonderzoeken verricht. Onze artsen, physician assistant en laboranten verrichten en beoordelen onderzoeken naar de functie van verschillende delen van het zenuwstelsel, zintuigen en bloedvaten naar en in de hersenen.

De KNF helpt bij het stellen van een diagnose bij klachten die veroorzaakt kunnen worden door problemen in het zenuwstelsel, zintuigen of de bloedvaten naar en in de hersenen. Ook wordt er onderzoek gedaan bij patiënten met slaapproblemen. Daarnaast bewaken onze artsen de functie van het zenuwstelsel tijdens verschillende operaties.

Wat willen we bereiken?

Wij verrichten de diagnostiek voor kinderen met neurologische klachten zo goed en patiëntvriendelijk mogelijk. Met de onderzoeken sporen we de oorzaak van de klachten op. We vinden het belangrijk goed samen te werken met de ouders en kinderen. We werken daarnaast nauw samen met onder andere kinderneurologen, chirurgen en kinderartsen.

Om in de toekomst ons werk goed te kunnen blijven doen, leiden wij nieuwe neurologen en laboranten op. Het is belangrijk dat we de diagnostiek voor kinderen met neurologische klachten steeds verbeteren. Daarom doen we ook wetenschappelijk onderzoek.

Waarom naar het Erasmus MC?

Diagnostiek naar de functie van de bloedvaten, spieren en het zenuwstelsel vereist speciale expertise. We verrichten vrijwel alle vormen van neurofysiologische diagnostiek, zowel poliklinisch als klinisch.

Er is speciale expertise op het gebied van:

 • EEG en EEG-monitoring bij epilepsie.
 • EMG en echografie bij aandoeningen van zenuwen en spieren.
 • Slaaponderzoeken bij kinderen.
 • Intraoperatieve bewaking van functies van het zenuwstelsel, zoals tijdens operaties aan het ruggenmerg of de wervelkolom.
 • Vaatonderzoek bij kinderen met sikkelcelziekte.

Aandoeningen en ziektebeelden

De meest voorkomende onderzoeken zijn:

Echo onderzoek van bloedvaten van hals en hersenen

Dit wordt onder andere verricht bij mensen met vernauwingen van de vaten die zich in de hals of in de hersenen bevinden. Er zijn verschillende soorten onderzoeken:

Echo onderzoek van de zenuwen

Dit wordt onder andere gedaan bij mensen met mogelijke zenuwbeschadiging door druk (bijvoorbeeld zoals bij het carpaal tunnel syndroom), (goedaardige) tumoren van de zenuwen, zoals bij neurofibromatose en bij mensen met ontstekingen van de zenuwen, zoals CIDP.

EEG (elektro-encefalografie)

Hierbij wordt de elektrische activiteit van de hersenen gemeten. Dit wordt vooral verricht bij mensen met (mogelijke) epilepsie.

EMG (elektromyografie)

Hierbij wordt de elektrische activiteit van de spieren en zenuwen gemeten. Dit wordt vooral verricht bij mensen met (mogelijke) aandoeningen van de spieren en zenuwen. Voorbeelden zijn:

 • Carpaal tunnel syndroom.
 • Erfelijke zenuwaandoeningen: bijvoorbeeld HMSN.
 • Zenuwontsekingen: bijvoorbeeld Guillain-Barré syndroom en CIDP.
 • Verschillende spieraandoeningen (myopathieën en spierdystrofieën).
 • Ziekten van de oorsprong van zenuwen in het ruggenmerg zoals ALS.

EOG (elektro-oculografie)

Hierbij wordt de elektrische activiteit van het netvlies  gemeten in een donkere en in een verlichte kamer. Dit wordt vooral verricht bij mensen die problemen hebben met het zien door aandoeningen van het netvlies (de staafjes en/of de kegeltjes).

ERG (elektroretinografie)

Hierbij wordt de elektrische activiteit van het netvlies (retina) gemeten door lichtflitsen toe te dienen in een donkere en een verlichte kamer. Dit wordt vooral verricht bij mensen die problemen hebben met het netvlies.

Evoked potentials (EP)

Hierbij wordt de hersenactiviteit gemeten als antwoord op verschillende prikkels. Dit wordt vooral verricht bij mensen die problemen hebben met het zien of bij gevoelsstoornissen. Er zijn verschillende soorten onderzoeken:

IONM (intra operatieve neuromonitoring)

Bewaking van functies van hersenen, ruggenmerg en of zenuwen tijdens operaties aan bloedvaten in de hals, wervelkolom of ruggenmerg. Bijvoorbeeld bij bloedvatoperaties na een beroerte of TIA, scoliose operaties of operaties aan tumoren in het ruggenmerg of hersenstam.

Slaaponderzoek

Hierbij wordt onder andere gekeken naar de ademhaling en zuurstof- en soms koolzuurgehalte in het bloed en hersenactiviteit en bewegingen  tijdens de slaap. Slaaponderzoek wordt o.a. verricht bij mensen die een mogelijk slaapapneusyndroom (OSAS) een gedrags- of bewegingsstoornis tijdens de slaap (o.a. parasomnie, epilepsie, periodieke beenbewegingen) of een in- en doorslaapstoornissen hebben.

Er zijn verschillende soorten slaaponderzoek:

 • Polygrafie: slaaponderzoek zonder meting van hersenactiviteit.
 • PSG (polysomnografie): slaaponderzoek met meting van hersenactiviteit (eventueel met uitgebreidere meting van hersenactiviteit en videoregistratie).

Tremor registratie

Onderzoek naar verschillende soorten bewegingsstoornissen van armen, benen of hoofd.

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt momenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan met de specialismen Neurologie (naar zenuwaandoeningen en epilepsie), Neurochirurgie (zenuwstimulatie en IONM) en met Maag-darmleverziektenziekten.

Onze polikliniek(en)

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor