Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Een ooroperatie

Download PDF
Uw kind zal een ooroperatie ondergaan. Voor een goed herstel zijn een aantal leefregels belangrijk voor als uw kind weer thuis is. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet.

Voorbereiding


Tijdens het spreekuur hebben wij met u besproken om welke ingreep het precies gaat. Dit staat in het dossier van uw kind. Wilt u hiervan afwijken, maakt u dan een afspraak voor het (telefonisch) spreekuur. Na overleg kan de KNO-arts eventuele veranderingen in het dossier vastleggen.

Bloedstollingsstoornissen of bloedziekten in uw familie?
Geef het bij ons aan als er in uw familie bloedstollingsstoornissen of bloedziekten voorkomen. De kans op een nabloeding en daarmee het risico voor uw kind kan dan groter zijn. Het is daarom van belang voor uw kind dat wij hiervan op de hoogte zijn.

Medicijnen
Neemt uw kind medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden, zoals aspirine of stoffen die hierop lijken? Dan moet uw kind voor de operatie stoppen met deze medicijnen. Dit gaat in overleg met de behandelend KNO-arts. Paracetamol werkt niet bloedverdunnend en mag dus wel. Lees in ieder geval eerst de bijsluiter. Bij twijfel neemt u contact op met de polikliniek keel-, neus-, en oorheelkunde of met uw huisarts.

Nuchter zijn

De ingreep vindt plaats onder anesthesie (narcose). Uw kind moet daarom nuchter zijn. Dit betekent dat hij of zij vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en niet alles meer mag drinken. Onder ‘Anesthesie en de begeleiding van uw kind’ leest u hier meer over.

Pijnmedicatie
Een ooroperatie is een pijnlijke ingreep. Uw kind krijgt voor of tijdens de anesthesie een pijnstiller die nog werkt wanneer hij of zij wakker wordt.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:

  • hij of zij naar het ziekenhuis gaat en u er zo veel mogelijk bent om voor hem te zorgen
  • de dokter hem of haar in een speciale slaap brengt, waardoor hij of zij hier niets van merkt
  • hij of zij van tevoren niets mag eten en minder mag drinken
  • hij of zij weer mee naar huis mag, zodra de dokters het goed vinden.

Verloop van de ingreep


Als uw kind aan de beurt is, gaat hij of zij naar de operatiekamer. Hier brengt de anesthesioloog uw kind onder anesthesie. U mag mee tot uw kind slaapt, daarna nemen we u weer mee terug naar de afdeling.

Na de ingreep


Na de ingreep brengt een gastvrouw/-heer u naar uw kind in de uitslaapkamer. De anesthesioloog geeft aan wanneer uw kind weer mee terug mag naar de kliniek of dagbehandeling.

Eten en drinken
Als uw kind terug is, vertelt de verpleegkundige wanneer hij wat kouds mag drinken.

Naar huis


Als uw kind op de dagbehandeling is, mag hij of zij naar huis als er geen complicaties zijn en er toestemming is van de anesthesioloog en de KNO-arts. Bij opname mag uw kind de volgende dag naar huis als er geen complicaties zijn. Wij raden u aan om uw kind met een auto of taxi naar huis te vervoeren. Zorgt u er in elk geval voor dat er naast de bestuurder nog iemand is om uw kind te begeleiden.

Leefregels


Drukverband


Na de operatie is het de bedoeling dat het drukverband 24 uur blijft zitten.

Medicatie


Uw kind kan nog last hebben van een beetje oorpijn: dit is normaal. Geef de eerste 48 uur na de operatie de pijnstilling zoals is afgesproken met de anesthesioloog. Hierna mag u de pijnmedicatie langzaam afbouwen. Afhankelijk van de ingreep, kunnen we antibiotica voorschrijven.

Wond


Nadat het drukverband is verwijderd, gaat er een gaas over het oor. Daaroverheen komt een net die om het hoofd heen gaat, zodat het gaas blijft zitten. Thuis kunt u het gaas een keer per dag verschonen tot aan het eerste bezoek aan de polikliniek KNO.

Wanneer contact opnemen?
Als er ondanks het verband of het gaas toch veel bloed in de hals zit, neem dan contact op het met polikliniek KNO.

Douchen
De wond mag tot de eerste poliklinische controle niet nat worden. Daarna mag uw kind wel douchen, maar de wond niet laten weken. Dat betekent dat hij of zij niet in bad of in de sauna mag.

Hechtingen
Oplosbare hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Als uw kind een tampon in het oor heeft gekregen, moet deze blijven zitten tot de afspraak op de polikliniek.

Bewegen en weer naar school


  • Uw kind moet de eerste week rustig aan doen, dus bijvoorbeeld niet trampolinespringen of voetballen.
  • Uw kind mag zes weken niet sporten.
  • Uw kind mag zes weken niet zwemmen in verband met de infectiegevoeligheid van het oorgebied na een operatie.
  • Uw kind mag gewoon naar school als hij/zij zich goed voelt

Controle afspraak


We maken voor u een poliklinische afspraak voor controle.

Meer informatie


Kijk ook eens op www.erasmusmc.nl hoe u zich kunt voorbereiden op een dagbehandeling of opname.
En onder: anesthesie en begeleiding van uw kind

Contact


  • Polikliniek keel-, neus-, en oorheelkunde (010) 703 60 73 (bij spoedeisende problemen na ontslag, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur.
  • Kliniek kinderchirurgie 1 Noord (010) 703 67 05 (als de polikliniek niet bereikbaar is).