Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO, kinderen)

Onze KNO-artsen bieden medische zorg aan kinderen met klachten op keel-, neus- en/of oor-gebied. Verder geven wij onderwijs aan studenten, leiden we kno-artsen op en verrichten we wetenschappelijk onderzoek.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Onze specialisten zijn landelijk bekend vanwege hun ervaring. Wij behandelen onder andere kinderen met aandoeningen aan de bovenste luchtweg, strottenhoofd en ook obstructief slaap-apneu-syndroom (OSAS) bij kinderen.

Per jaar verrichten wij ongeveer driehonderd kijkoperaties, ook wel luchtweg-endoscopieën genoemd. Daarnaast zijn onze artsen gespecialiseerd in de behandeling van doofheid bij kinderen en ernstige ziekten van het oor.

Wat willen we bereiken?

Met ons team volgen we kinderen die bij ons komen met complexe ziekten of gezondheidsproblemen totdat ze volwassen zijn. Zo controleren we bijvoorbeeld het uithoudingsvermogen en de longfunctie en houden we hun lengte en gewicht in de gaten.

Bovendien doen we doorlopend wetenschappelijk onderzoek naar effecten van onze ingrepen. Op die manier verbeteren we de zorg, zodat we iedereen altijd de best mogelijke behandeling kunnen bieden.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

Kinderen met bijzondere en zeldzame aandoeningen krijgen bij ons alle ruimte. Veel van onze spreekuren zijn multidisciplinair. Een aantal zorgverleners, die veel ervaring hebben op een bepaald gebied, zien dan uw kind. Zij zijn gericht op een bepaalde aandoening, maar hebben ook oog voor de verdere gezondheid en het welzijn van het kind en de familie. We hebben bijvoorbeeld een schisis-spreekuur, een luchtweg-poli en een baby-gehoor-spreekuur.

Aandoeningen en ziektebeelden

Wij behandelen onder andere de volgende (groepen) aandoeningen:

  • Gespleten gehemelte (schisis).
  • Doof- en slechthorendheid.
  • Complex slaapapneu syndroom.

Aandoeningen

Binnen het specialisme Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO, kinderen) zijn wij betrokken bij meerdere aandoeningen. U kunt per aandoening meer informatie vinden door erop te klikken.

Cholesteatoom

Cysten en fistels boven de gehoorgang

Inhalatieallergie

Laryngotracheale cleft

Lipspleet

Luchtwegstenose

Neusklachten door allergie

Obstructieve slaapapneus

Spraak-en/of taalontwikkelingsstoornissen

Stoornis in de aanleg van de kieuwboog in de hals

Stotteren

Treacher collinssyndroom, nagersyndroom, millersyndroom

Zwelling in de hals bij kinderen

Wetenschappelijk onderzoek

We hebben onderzoek gedaan naar baby’s die te vroeg geboren zijn of een heel laag gewicht hadden bij de geboorte. Als deze baby’s ouder worden, hebben ze veel vaker problemen met taal en praten dan andere kinderen. Nu we dit weten, kunnen wij ze eerder behandelen. Hierdoor hoeven ze misschien niet naar speciaal onderwijs, maar kunnen ze naar een gewone school.

Andere wetenschappelijke onderzoeken:

  • Slechthorendheid bij baby’s: oorzaken en oplossingen.
  • Kosteneffectiviteit van een vroege behandeling voor stotteren.

Onze polikliniek(en)

Operatie

Behandelingen

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor