Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

EMG onderzoek

Bij kinderen

Download PDF
Een EMG onderzoek is een onderzoek naar de werking van de zenuwen en spieren in de armen en/of benen.

Voorbereiding


Geen crèmes en lotions gebruiken
Voor het onderzoek moet de huid van uw kind schoon, droog en vetvrij te zijn. Gebruikt u geen crèmes, lotions en dergelijke bij uw kind.

Voorbereiden van uw kind
Probeer uw kind zo mogelijk van tevoren uitleg te geven over wat zij/hij kan verwachten tijdens het onderzoek.

Kom op tijd naar uw afspraak
Als u meer dan 15 minuten te laat bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.

Wat neemt u mee?


U kunt een boek, knuffel, speen en/of wat te drinken meenemen (alles wat helpt om uw kind rustig te krijgen/houden).

Over het onderzoek


Wat is het doel?


Het doel van het onderzoek is om na te gaan hoe snel en hoe goed de zenuwen en spieren hun werk doen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een arts en een laborant en duurt ongeveer een half tot anderhalf uur, afhankelijk van de spieren en zenuwen die onderzocht worden.

Verloop van het onderzoek


Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbed. Afhankelijk van welke zenuw en/of spier wij meten, krijgt uw kind op het arm of been enkele elektroden die verbonden zijn met een computer. Soms krijgt uw kind twee ringen om de vinger.

Tegen de pols, elleboog, oksel, enkel of knie houden wij een stimulator, waarmee uw kind ongevaarlijke, kleine elektrische schokjes tegen de huid krijgt. Hierdoor gaan de armen of benen van uw kind bewegen en kunnen wij de zenuw meten. Op de plaatsen van de stroomstootjes meten wij met een speciale thermometer de temperatuur.

Bij onderzoek van de spieren maken wij de huid schoon met een nat gaasje. De arts prikt met een heel dun naaldje in een klein stukje spier. Dit kan een beetje pijn doen. Het naaldje meet de werking van de spier in rust en als bij aanspannen. Hierdoor is er een soort storingsgeluid te horen zoals bij een radio.

Tijdens het gehele onderzoek is het belangrijk dat uw kind zo goed mogelijk ontspant. De schokjes doen geen zeer, maar kunnen wel vervelend aanvoelen.

Na het onderzoek


Nadat alles verwijderd is, kunt u het ziekenhuis verlaten. Er zijn geen zaken waarmee u rekening hoeft te houden.

Uitslag


Na de registratie is de uitslag nog niet (volledig) bekend. Een arts werkt de registratie uit en beoordeelt deze. De uitslag gaat naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor het bespreken van de uitslag maakt u zelf een afspraak met de specialist.

Gebruik onderzoekgegevens


Wij willen u vragen of wij de onderzoekgegevens (inclusief eventuele gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens verwerken wij uiteraard anoniem. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan heeft dit vanzelfsprekend geen enkele consequentie voor het onderzoek en/of de behandeling van uw kind.

Contact


Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de behandelend arts of aan de laborant. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek klinische neurofysiologie.

Klinische neurofysiologie (010) 703 67 10 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 16.00 uur).
E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl.
Faxnummer: (010) 703 41 79