Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Fiberscopie

bij kinderen

Download PDF

Wat is een fiberscopie?

Een fiberscopie, ook wel naso-endoscopisch onderzoek genoemd, houdt in dat de neus-/keelholte met een camera wordt geobserveerd. Dit wordt gedaan met behulp van een dun slangetje waarin een kleine camera zit, dat via de neus in de keelholte wordt gebracht. Op deze manier kan onder andere gekeken worden naar hoe het zachte verhemelte zich sluit of hoe de stembanden zich sluiten tijdens spreken.

Voor de kinderen fijn om te weten; Het slangetje is veel dunner dan hun eigen vinger.Wanneer wordt een fiberscopie verricht?

Wanneer er twijfels zijn over de sluiting van het zachte verhemelte tijdens het spreken of wanneer er slik- of stemproblemen zijn.

Is een fiberscopie pijnlijk?

Een fiberscopie is niet pijnlijk. Het kan wel als onprettig ervaren worden, met name wanneer uw kind beweeglijk is. Het kan een beetje kriebelen of prikken als het slangetje in de neus wordt gebracht.

Moet mijn kind onder narcose?

Nee, uw kind hoeft niet onder narcose. Wel wordt het slangetje ingesmeerd met een gel waardoor de gevoeligheid in de neus licht verdoofd wordt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De fiberscopie zelf duurt niet langer dan 10 minuten.

Kunnen ouders nog iets doen?

Om de neusdoorgankelijkheid te optimaliseren dient u uw kind, een uur voordat het onderzoek plaatsvindt, een neusspray met xylometazoline toe te dienen. Vraag uw drogist/apotheek welke xylometazoline geschikt is voor de leeftijd van uw kind.