Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Jetvernevelaar

Schoonmaken van de jetvernelaar

Om te voorkomen dat uw kind bacteriën inademt, moet de jetvernevelaar (Sami the Seal, InnoSpire de Luxe of een Pari Boy SX) regelmatig worden schoongemaakt. Een vernevelaar bestaat uit een compressor en een medicijnkamer. We hebben aanwijzingen voor het schoonmaken van de apparatuur voor u op een rij gezet, zodat u hiermee zelf aan de slag kunt.

Download PDF

Wanneer maakt u de jetvernevelaar schoon

Na elke vernevelbeurt

jetvernevelaar
  • Haal de medicijnkamer helemaal uit elkaar.
  • Spoel het om met een handwarm (niet heet) sopje met huishoudelijk schoonmaakmiddel.
  • Spoel de medicijnkamer en toebehoren na met warm water.
  • Zet de medicijnkamer in elkaar en sluit het weer aan op de vernevelaar. Laat de vernevelaar het cupje droogblazen.
  • Haal de medicijnkamer weer uit elkaar en leg hem op een schone theedoek of op schoon keukenpapier verder te drogen.Dagelijks

Eenmaal per dag dompelt u de medicijnkamer onder in 70% alcohol, na het schoonmaken met het sopje en het spoelen met warm water.
Na 10 minuten haalt u de onderdelen uit de alcohol en laat u ze drogen op een schone theedoek of op schoon keukenpapier.

Tip:
Vul een glazen, afsluitbare pot waar de onderdelen inpassen met alcohol. De alcohol in deze pot moet u elke week helemaal vervangen. Zet op de pot de datum waarop de alcohol ververst is.

Elke 3 maanden

Om de 3 maanden moet u het filter uit de vernevelaar vervangen. Als het filter niet standaard door de leverancier wordt geleverd, moet u het zelf bestellen.

Elk jaar

Elk jaar moet u de medicijnkamer vervangen. Als de medicijnkamer niet standaard door de leverancier wordt geleverd, moet u hem zelf bestellen. Als de compressie van het apparaat minder wordt, merkt u dit niet direct aan een langere sprayduur, maar de kwaliteit van de nevel wordt wel aanzienlijk minder. Daarom is het verstandig om jaarlijks de compressie van de vernevelaar na te meten. Dit kan bij de verpleegkundig consulenten CF of bij het specialisme kinderlongziekten.

De slang

De slang waaraan de medicijnkamer bevestigd is, hoeft u niet schoon te maken. Als er toch vocht in de slang zit, kunt u hem droog blazen met de vernevelaar. Lukt dit niet, dan moet u een nieuwe slang aanschaffen, het vocht in de slang kan namelijk tot bacterie- en/of schimmelgroei leiden.

Heeft u nog vragen?

U kunt met al uw vragen terecht bij de verpleegkundig consulenten van het CF-team.

Contact

Het CF-team van het specialisme kinderlongziekten is onderdeel uit van het Kinderthoraxcentrum.

Verpleegkundig consulenten van het CF-team (werkdagen):
(010) 703 66 72. Bij afwezigheid kunt u een bericht inspreken op het antwoordapparaat.

e-mail: cftr.sophia@erasmusmc.nl.