Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Leefregels na een schedelcorrectie

Download PDF
Leefregels na een schedelcorrectie

Uw kind heeft een schedelcorrectie gehad (cranio operatie) en mag met ontslag. Voor een goed herstel is een aantal leefregels belangrijk voor als uw kind weer thuis is.Zwelling


Uw kind heeft na de operatie nog een zwelling aan het hoofd. Dit kan nog weken aanhouden.

Leefregels


Medicatie
De eerste week na de operatie is het mogelijk dat uw kind nog koorts heeft. U kunt paracetamol geven volgens voorschrift van de arts, daarna bouwt u dit langzaam af.

Eten en drinken
Uw kind mag normaal eten en drinken.

2 weken geen haar wassen
De dag voor of van het ontslag wassen wij de haren van uw kind met betadineshampoo. Hierna mag u het haar van uw kind 2 weken niet wassen, omdat de hechtingen oplosbaar zijn in water. Het is niet erg als het haar wordt natgespetterd.

Houdingsvoorschrift
Houd u zich aan het houdingsvoorschrift van de arts. Wel moet u erop letten of deze positie van het hoofd drukplekken of zelfs wondjes veroorzaakt.

Vaccineren
Voor optimaal herstel van uw kind adviseren wij om tot 2 weken na de ingreep uw kind niet te laten vaccineren.

Kinderdagverblijf
Voor optimaal herstel van uw kind adviseren wij uw kind tot aan de polikliniekafspraak niet naar een kinderdagverblijf te brengen.

Verwerking van de opname


Rust, regelmaat en voorspelbaarheid
Uw kind heeft een intensieve periode in het ziekenhuis achter de rug. Eenmaal thuis merkt u waarschijnlijk pas hoeveel indrukken de opname bij u en uw kind heeft achtergelaten en komt de vermoeidheid naar buiten. Rust, regelmaat en voorspelbaarheid in de dagelijkse gang van zaken zijn dan belangrijk. Hierdoor ervaart uw kind dat alles weer is zoals het was en kan hij weer vertrouwen krijgen in zijn omgeving.

Slaapproblemen
In het ziekenhuis was u dicht bij uw kind. Tijdens de opname reageren we al snel als een kind even huilt. Uw kind zal thuis weer moeten ervaren dat het zelf in slaap kan vallen. Mocht dit niet meteen goed gaan, probeer dan zo veel mogelijk in bed te troosten in plaats van uw kind bij u in bed te nemen. Door uw kind er niet meer uit te halen en er niet iets leuks van te maken, maakt u duidelijk dat het echt tijd is om te gaan slapen. U kunt ook de eventuele geadviseerde rustgevende muziek/snoezelmuziek gebruiken. Geef de boodschap: het is weer goed, we zijn weer thuis. Laat weten dat uw kind zich geen zorgen hoeft te maken en dat u er bent als hij u nodig heeft.

Ga niet zomaar weg
Ook overdag kan uw kind meer uit zijn doen zijn. Laat uw kind thuis op een plaats spelen waar hij u kan zien. Loop nooit zomaar ineens weg, maar zeg dat u even weg bent en zó weer terug komt. Door ervaring leert uw kind dat hij daar gerust op kan zijn.

Broers en zussen
Broers en zussen kunnen ook reageren op de veranderde situatie. Er wordt veel gepraat vóór, tijdens en waarschijnlijk ook na de operatie over de patiënt en het verloop van de operatie. Om te voorkomen dat broertjes en of zusjes hier last van krijgen, kunt u uw bezoek vragen eerst even aandacht aan hen te geven. Zij hebben waarschijnlijk toch even minder of andere aandacht gekregen.

Wanneer contact opnemen?


  • Als de koorts boven de 39,5 graden komt, neemt u contact op met uw huisarts (tijdens avond of nacht) of met de verpleegkundig specialisten Elin Weissbach en Jacoba Kats (tijdens kantooruren).
  • Uw kind heeft een houdingsvoorschrift. Krijgt uw kind door de positie van het hoofd drukplekken of zelfs wondjes, neemt u dan contact op met de verpleegkundig specialisten voor aangepast advies.

Contact


Bij problemen na ontslag:

  • Verpleegkundig specialisten: Elin Weissbach en Jacoba Kats 06 201 542 68, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag
  • Als zij niet bereikbaar zijn: kinderchirurgie 1 Noord: (010) 703 67 05