Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

LHRH-test

De LHRH-test is een onderzoek naar de puberteitsontwikkeling. De arts onderzoekt de afgifte van de hormonen LH en FSH door de hypofyse (een klier in de hersenen). Een gestoorde functie van de hypofyse kan stoornissen geven in de puberteitsontwikkeling.

Download PDF

Voorbereiding

Zodra de datum van het onderzoek bekend is, nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak.

Eten en drinken
Uw kind heeft geen specifieke voorbereiding nodig voor het onderzoek. Hij mag vooraf en tijdens de test gewoon eten en drinken.

Emla zalf
Wanneer uw kind angstig is voor een prik, kunt u de huid van tevoren verdoven met Emla zalf. Hierdoor voelt uw kind minder van de prik. De zalf brengt u een uur van tevoren thuis aan. U krijgt de zalf en instructies voor het aanbrengen thuisgestuurd.

Wat vertelt u uw kind?
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:
  • naar het ziekenhuis moet voor een onderzoek, maar dat u erbij blijft
  • rustig op een bed moet liggen, maar wel mag lezen, spelen of naar muziek mag luisteren of televisie kan kijken
  • een prik krijgt om het infuus (dun plastic buisje) in te brengen en de verpleegkundige daar steeds een beetje bloed uithaalt
  • heel even duizelig of misselijk kan worden of een warm gevoel kan krijgen
  • na de test weer naar huis mag als de verpleegkundige dit goed vindt.

Wat neemt u mee?

Neemt u eventueel wat speelgoed, een knuffel of een voorleesboek mee.

Over het onderzoek

Wat is het doel?
Het hormoon LHRH stimuleert de hypofyse tot afscheiding van de hormonen LH en FSH. Deze hormonen stimuleren de geslachtsklieren tot het maken van geslachtshormonen. De arts kan met de LHRH test onderzoeken hoe de afgifte van de hormonen door de hypofyse fuctioneert.

Verloop van het onderzoek

U blijft tijdens de hele test bij uw kind. Uw kind krijgt een infuusnaaldje ingebracht in de arm (binnenkant elleboog) of hand. De naald gaat er weer uit en het infuus (dun plastic buisje) blijft achter. Via dit infuus nemen wij bloed af. Na de eerste bloedafname krijgt uw kind het hormoon LHRH ingespoten. Hij kan hiervan een beetje duizelig worden, misselijk zijn of een warm gevoel krijgen. Dit is na enkele minuten over. Na 30 en 60 minuten nemen wij opnieuw bloed af. Het infuus mag er na de test weer uit.

Duur van het onderzoek
De LHRH-test duurt ongeveer 1,5 uur.

De uitslag

De uitslag is na ongeveer 3 weken bekend. U krijgt een telefonische afspraak mee voor het spreekuur van de behandelend kinderarts om de uitslag te bespreken.

Contact

Dagverpleging, (010) 703 67 95 (bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).