Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Tonsillectomie

verwijderen keelamandelen

Tonsillectomie is het verwijderen van de keelamandelen. Vaak combineren we deze ingreep met het verwijderen van de neusamandel (adenotomie) en soms ook met het plaatsen van middenoorbeluchtingsbuisjes.

Download PDF

Over de ingreep

Wat is het doel?
De KNO arts geeft het advies om de keelamandelen (tonsillen) te verwijderen, wanneer deze regelmatig ontstoken zijn of als de ademhaling tijdens de slaap wordt belemmerd. Bij kinderen die ook last hebben van chronische verkoudheid en terugkerende oorontsteking verwijderen wij ook de neusamandel of plaatsen we middenoorbeluchtingsbuisjes.

Voorbereiding


Tijdens het spreekuur hebben wij met u besproken om welke ingreep het precies gaat. Dit is vastgelegd in het dossier van uw kind. Wilt u hiervan afwijken, maakt u dan een afspraak voor het (telefonisch) spreekuur. Na overleg kan de KNO-arts eventuele veranderingen in het dossier vastleggen.

Bloedstollingsstoornissen of bloedziekten in uw familie?
Geef het bij ons aan als er in uw familie bloedstollingsstoornissen of bloedziekten voorkomen. De kans op een nabloeding en daarmee het risico voor uw kind kan dan groter zijn. Het is daarom voor uw kind van belang dat wij hiervan op de hoogte zijn.

Medicijnen
Neemt uw kind medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden, zoals aspirine of stoffen die hierop lijken? Dan moet uw kind voor de operatie stoppen met deze medicijnen. Dit gaat in overleg met de behandelend KNO-arts. Paracetamol werkt niet bloedverdunnend en mag dus wel. Lees in ieder geval eerst de bijsluiter. Bij twijfel neemt u contact op met de polikliniek keel-, neus-, en oorheelkunde of met uw huisarts.

Nuchter zijn
De ingreep vindt plaats onder anesthesie (narcose). Uw kind moet daarom nuchter zijn. Dit betekent dat hij of zij vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en niet alles meer mag drinken. Onder ‘Anesthesie en de begeleiding van uw kind' leest u hier meer over.

Pijnmedicatie
Het verwijderen van de keelamandelen is een pijnlijke ingreep. Uw kind krijgt voor of tijdens de anesthesie een pijnstiller die nog werkt wanneer hij of zij wakker wordt.

Wat vertelt u uw kind?

Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij of zij:

 • naar het ziekenhuis gaat voor het weghalen van zijn amandelen en u er zo veel mogelijk bent om voor hem te zorgen
 • hier niets van merkt, omdat de dokter hem of haar in een speciale slaap brengt
 • van tevoren niets mag eten en minder mag drinken
 • keelpijn heeft als hij of zij weer wakker wordt, maar dat dit na een paar dagen minder wordt en overgaat
 • misschien wat bloed moet uitspugen en door het bloed een vieze smaak in de mond heeft
 • moet proberen veel te drinken en ook waterijsjes mag eten, omdat dit helpt tegen de pijn en de vieze smaak
 • weer mee naar huis mag, als de dokters het goed vinden

Verloop van de ingreep

Als uw kind aan de beurt is, gaat hij naar de operatiekamer. Hier brengt de anesthesioloog uw kind onder anesthesie. U mag mee tot uw kind slaapt, daarna vragen we u om de operatiekamer te verlaten.

Na de ingreep


Na de ingreep brengt een gastvrouw/-heer u naar uw kind in de uitslaapkamer. De anesthesioloog geeft aan wanneer uw kind weer mee terug mag naar de kliniek of dagbehandeling.

Eten en drinken
Als uw kind terug is, vertelt de verpleegkundige wanneer hij wat kouds mag drinken. Het slikken gaat moeilijk en doet pijn. Probeer uw kind toch te laten drinken of een waterijsje te laten eten. Zo nodig helpt de verpleegkundige u. De koude dranken en de slikbewegingen verminderen zowel de pijn als de vieze smaak in de mond. Ook helpt het drinken tegen nabloeden.

Bloed
Het is normaal dat uw kind na de ingreep nog een klein beetje bloed verliest. Ook als uw kind braakt, komt er wat bloed mee. Dat ziet er donkerrood of bruin uit. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Maar als er opnieuw veel helder rood bloed uit de mond of neus van uw kind komt, waarschuw dan de verpleegkundige. Ook als het maar weinig bloed lijkt.

Naar huis

Als uw kind op de dagbehandeling is, mag hij naar huis als er geen complicaties zijn en er toestemming is van de anesthesioloog en de KNO-arts. Bij opname mag uw kind de volgende dag naar huis als er geen complicaties zijn.

Wij raden u aan om uw kind met een auto of taxi naar huis te vervoeren. Zorgt u er in elk geval voor dat er naast de bestuurder nog iemand is om uw kind te begeleiden.

Leefregels


Nabloeding
Blijf ook thuis alert op een nabloeding, zeker de eerste 24 uur na de ingreep. Soms ontstaat een nabloeding ook later, tot zelfs 10 dagen na de ingreep.

Pijnmedicatie
Geef uw kind de eerste 48 uur op gezette tijden pijnmedicatie, volgens voorschrift van de arts. Op dit recept staat Paracetamol en/of Diclofenac voor uw kind voorgeschreven:
 • de verpleegkundige geeft u een formulier mee waarop staat aangeven hoe laat u de Paracetamol en/of Diclofenac moet geven
 • de dosering is hoger dan u gewend bent, omdat het een dosering is die aan kinderen wordt voorgeschreven na een operatie
 • deze hogere dosering mag u geven tot 48 uur na de operatie. Als uw kind na 48 uur nog pijn heeft, mag u doorgaan met Paracetamol, zoals u dit gewend bent
Eten en drinken
Als uw kind niet wil drinken, kan hij uitdrogen. Probeer met zachte dwang toch een favoriete drank te geven. Voor een goed herstel, adviseren wij u uw kind de eerste dag veel koude dranken te geven. Geef eventueel vaak kleine hoeveelheden, waterijs mag ook. Er is geen bezwaar om uw kind de dag na de operatie normaal te laten eten, maar mocht dit nog problemen geven dan kunt u dit geleidelijk opbouwen. Voldoende drinken blijft het belangrijkste.

Dagelijkse activiteiten
Uw kind voelt zich waarschijnlijk niet erg lekker. Ook kan uw kind enkele dagen verhoging hebben. Dat is normaal en hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Wanneer uw kind zich goed voelt en koortsvrij is, mag hij de normale activiteiten langzamerhand weer oppakken.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op als:
 • de temperatuur bij uw kind langer dan 2 dagen boven 380C blijft
 • u merkt dat uw kind een nabloeding heeft
 • uw kind pijn blijft houden
 • het niet lukt om uw kind te laten drinken

Controle afspraak

We maken voor u een poliklinische (vaak telefonische) afspraak voor controle.

Meer informatie

Contact

 • Spoedeisende hulp, (010) 704 01 45 (bij spoedeisende problemen in de avond of het weekend) of het algemene nummer van het Erasmus MC, (010) 704 0 704 (vraagt u naar de dienstdoende KNO-arts).
 • Polikliniek keel-, neus-, en oorheelkunde, (010) 703 60 73 (bereikbaar van 8.00 - 16.00 uur). Voor het maken van een controle afspraak of bij vragen.