Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Anafylaxie

Ernstige allergische reactie

Een anafylactische reactie is een plots optredende ernstige reactie waarbij in korte tijd het lichaam overgevoelig reageert met als gevolg verschillende hevige klachten.

Anafylaxie: over deze aandoening

Wat is anafylaxie?

Een anafylactische reactie is een plots optredende algemene reactie waarbij in korte tijd, vaak binnen enkele minuten tot een uur het lichaam overgevoelig reageert op bijvoorbeeld een voedingsmiddel, een geneesmiddel of een insectensteek. De verschijnselen of symptomen treden op in verschillende organen, zoals de ogen, de huid, het maag/darmkanaal, de longen, en meestal in meerdere organen tegelijk. In het ergste geval treedt een zodanige bloeddrukdaling op, dat uw kind het bewustzijn kwijt kan raken. We spreken dan van een shock. Een anafylactische reactie is gevaarlijk en kan in het ergste geval dodelijk zijn.

Wat zijn de verschijnselen bij een anafylactische reactie?

  • Jeuk, vaak met uitgebreide roodheid van de huid en galbulten.
  • Zwelling van oogleden, lippen, keel, handen of elders. 
  • Maag/darmklachten: pijn, misselijkheid, braken, diarree.
  • Ademhalingsproblemen: druk op de borst, piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten, blauwe lippen, heesheid, moeite met praten en slikken.
  • Duizeligheid, verminderd aanspreekbaar zijn, bewustzijnsverlies.

Meer informatie over deze aandoening vindt u op de website anafylaxis.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Huidtest

In een huidtest wordt een druppel met het te testen voedsel of geneesmiddel op de huid van uw kind gelegd, waarna er met een klein naaldje een prik doorheen wordt gegeven. Als uw kind specifieke antistoffen heeft, ontstaat ter plekke na een kwartier een galbult. Een huidtest geeft ook informatie of de allergische antistoffen een lokale reactie in de huid kunnen veroorzaken. Als er geen bultje komt is de kans erg groot dat er geen allergie is. Dit hoeft nog steeds niet te betekenen dat uw kind daadwerkelijk wel of niet allergisch is voor het geteste voedingsmiddel. Het verhaal van uw kind is mede bepalend of sprake is van een 'echte' allergie.

Bloedonderzoek op specifieke allergenen

In het bloed kunnen allergische antistoffen aangetoond worden tegen vele voedingsmiddelen. Bij een anafylaxie zonder duidelijke oorzaak kan ook nog aan een mestcelziekte gedacht worden. Door middel van bloedonderzoek kan hier verdere analyse naar gedaan worden.

Met wie heeft u te maken?

Tijdens de behandelperiode heeft u te maken met de:

  • kinderarts-allergoloog
  • dokters-assistente

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor