Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

IJzergebreksanemie

Bloedarmoede

IJzergebreksanemie is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede veroorzaakt door te weinig ijzerinname in combinatie met te weinig ijzervoorraad.

IJzergebreksanemie: over deze aandoening

Wat is ijzergebreksanemie?

Wat is deze aandoening?

IJzergebreksanemie is een aandoening waarbij er niet genoeg rode bloedcellen worden aangemaakt door een tekort aan ijzer. IJzer is een essentieel element in de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedcellen. Door een tekort aan ijzer ontstaat er bloedarmoede.

Hoe vaak komt het voor?

IJzergebreksanemie komt met name voor bij peuters en adolescenten. Bij kinderen tussen de 1 - 2 jaar heeft 9% een ijzertekort en 3% hierdoor bloedarmoede. Bij adolescenten is dit 10% en heeft 2% daadwerkelijk een bloedarmoede.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken van ijzergebreksanemie. De belangrijkste oorzaak is een slechte inname van ijzer. Andere oorzaken:

  • Chronisch bloedverlies (onder andere in de darm bij worminfecties of Helicobacter Pylori-infectie, menstruatie).
  • Verminderde opname van ijzer in de darm (ontsteking van de maag, worminfecties, koemelkeiwitallergie, Meckels divertikel, coeliakie, ziekte van Crohn of colitis ulcerosa).

Symptomen en gevolgen

Symptomen

De symptomen van ijzergebreksanemie zijn sterk afhankelijk van de leeftijd, de ernst van de anemie en de snelheid waarmee de anemie is ontstaan.

Algemene symptomen zijn moeheid en bleekheid van huid en slijmvliezen. Bij zuigelingen bestaan de klachten uit slecht drinken en groeivertraging.

Als de bloedarmoede zeer ernstig is of in korte tijd is ontstaan, kan dat leiden tot shock verschijnselen met lage bloeddruk en klam aanvoelen.

Gevolgen

Er zijn aanwijzingen dat ijzergebrek kan leiden tot vertraagde geestelijke ontwikkeling bij jonge kinderen. Soms kan er pica ontstaan - het consumeren van niet-eetbare dingen - zoals aarde, steentjes, munten of verfschilfers. Deze gedragsafwijking komt niet alleen bij ijzergebrek voor.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De diagnose ijzergebreksanemie wordt gesteld na bloedonderzoek.

Behandeling

De behandeling van ijzergebreksanemie bestaat uit ijzersuppletie. IJzer kan ingenomen worden door middel van tabletten of een drankje. Vitamine C en sinaasappelsap kunnen de opname van ijzer in de darm verbeteren. Dit in tegenstelling tot melkproducten. Het is belangrijk om ijzerrijke voeding te gebruiken, zoals vis, vlees, tomaten, lever, en leverworst. Als de ijzertabletten of ijzerdrank weinig effect hebben, kan ook ijzer via een infuus gegeven worden om de ijzervoorraad te verbeteren.

Met wie heeft u te maken?

Uw kind met ijzergebreksanemie wordt op de polikliniek bij de kinderhematoloog gecontroleerd. De eerste keer wordt u meestal na vier tot zes weken verwacht, vervolgens afhankelijk van het effect van de ijzertherapie op de bloedarmoede.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor