Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Kinder­hematologie

Onze kinderhematologen behandelen kinderen met een niet-kwaadaardige aandoening van het bloed en de bloedvormende organen zoals het beenmerg.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

De specialisten van kinderhematologie behandelen kinderen met niet-kwaadaardige aandoeningen van het bloed, zoals stollingsstoornissen (o.a. hemofilie, ziekte van Von Willebrand en trombose), sikkelcelziekte en thalassemie, sferocytose, immuun-gemedieerde cytopenie en beenmergfalen.

Vaak wordt de kinderarts-hematoloog ook in consult gevraagd voor advies of medebehandeling in verband met hematologische problemen bij patiënten van andere specialisten.

kinderhematologie

Wat willen we bereiken?

Het is van groot belang dat kinderen met hematologische ziekte goed worden behandeld, om zo het ontstaan van eventuele ernstige complicaties te voorkomen. Hierdoor wordt de kwaliteit van het leven verhoogd en de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van onze patiënten vergroot.

Om de beste zorg te leveren, werken wij veel samen met onder andere de kinderarts-hematologen en hematologen van andere academische centra, zowel in Nederland als in het buitenland. 

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

Ons specialisme heeft experts op alle gebieden van de kinderhematologie en drie expertisecentra, namelijk het Hemofiliebehandelcentrum, het Sikkelcelcentrum, en het Beenmergfalen Centrum.

kinderhematologie

Aandoeningen en ziektebeelden

Wetenschappelijk onderzoek

Het door kinderhematologie geïnitieerde onderzoek richt zich met name op de drie volgende deelgebieden binnen de kinderhematologie:

  1. Geïndividualiseerde behandeling ('behandeling op maat') van patiënten met een stollingsstoornis of trombose.
  2. Sikkelcelziekte: het identificeren van voorspellende factoren voor complicaties en behandeling (het landelijke SCORE-consortium).
  3. Afwijkingen aan de bloedplaatjes: verbetering van diagnose en behandeling.

Kinderhematologie is ook betrokken bij diverse innovatieve geneesmiddelen trials met name op het gebied van stollingsfactoren en antistollingsmedicatie.

Hiernaast zijn wij actief betrokken bij vele multicenters, nationale, Europese en internationale onderzoeksinitiatieven.

Onze polikliniek(en)

Onze spreekuren

Operatie

Behandelingen

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor