Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Afplakbehandeling bij een lui oog

Amblyopie

Een lui oog behandelen we in het algemeen door enkele uren per dag het goede oog af te plakken.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Een lui oog ziet minder goed dan het andere oog. Wanneer een oog minder goed ziet, zal het gedeelte in de hersenen bedoeld voor dat oog, zich niet of minder goed ontwikkelen. Dit is levenslang. Door het goede oog enkele uren per dag af te plakken, wordt het luie oog gestimuleerd om ook te kijken. Hierdoor zal het bijbehorende gedeelte in de hersenen zich ook ontwikkelen. 

Hoe gaan we te werk?

Wanneer het luie oog veroorzaakt wordt door een ongelijke brilsterkte, of een combinatie van scheelzien en brilsterkte, schrijven we eerst een bril voor. Hierna starten we met de afplakbehandeling. Als de oorzaak het scheelzien is, starten we meteen met afplakken van het goede oog. De afplakbehandeling doet u als ouder thuis of kan op school gebeuren.

Wat is het doel?

Het doel van de behandeling is dat beide ogen even goed kunnen zien. Hoeveel uur er geplakt moet worden is afhankelijk van hoe slecht het luie oog ziet ten opzichte van het goede oog. Dit kan variëren van een kwartiertje per dag tot soms hele dagen. De behandeling gaat door totdat beide ogen even goed zien. Dit kan maanden, soms jaren duren. Er is geen operatie voor het luie oog.

Aandoeningen

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor