Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Brace-behandeling scoliose

Een brace duwt de verkromming van de rug (scoliose) rechter tijdens het dragen. Bij bochten van meer dan 25 graden en voldoende restgroei besluiten we in overleg tot een brace-behandeling.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Een brace is een kunststof korset, dat precies op maat wordt gemaakt. De brace zit strak om het lichaam en duwt tegen de bocht van de scoliose. Hiermee wordt de rug rechter geduwd tijdens het dragen. Een behandeling met een brace starten we als de bocht in de rug meer dan 25 graden is en als er nog voldoende groei is te verwachten.

Hoe gaan we te werk?

Op de poli meet de instrumentmaker de brace aan. Hierna volgt een afspraak bij de instrumentmaker, waarbij we de opgemeten brace passen en aanpassen. Deze afspraak duurt gemiddeld 3 uur. De instrumentenmaker werkt de brace af en levert de brace aan bij een volgende afspraak. We geven uitgebreid uitleg over het dragen en aantrekken van de brace en geven een opbouwschema mee om te wennen aan de brace.

Wat is het doel?

Het doel van de brace-behandeling is om de bocht in de rug van uw kind niet te laten toenemen tijdens de groei en om uiteindelijk een scolioseoperatie te voorkomen. Het is goed om te weten, dat hoe langer per dag uw kind de brace draagt, hoe kleiner de kans op een operatie is.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Het dragen van een brace is intensief, maar gaat zelden gepaard met complicaties. Soms kunnen er drukplekken of wondjes ontstaan door het dragen van de brace. Af en toe treedt er jeuk op. Sommige kinderen vinden het vervelend om de brace te dragen naar school.

Het is vaak het beste om op school en aan de omgeving te vertellen dat uw kind een brace draagt. Misschien zijn er meer kinderen met een brace in de klas. Een brace is een effectieve behandeling van een scoliose, maar af en toe wordt de bocht groter, ondanks het goed dragen van de brace.

Na de behandeling thuis

Uw kind draagt de brace tot het einde van de groei. Aan het einde van de groei, zal de brace langzaam worden afgebouwd. We zullen dan nog regelmatig de scoliose controleren. Soms wordt de bocht toch groter, dan kan er soms alsnog een operatie volgen.

Resultaat

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bracebehandeling bij snelgroeiende bochten de kans op een operatie met 50% verkleint. Het onderzoek laat ook zien dat wanneer de brace langer wordt gedragen, de kans op een operatie steeds kleiner wordt. Daarom streven we er vaak naar om de brace zo lang mogelijk te dragen op een dag.

bij behandeling scoliose grafiek
Tabel 1. Hoe meer de brace wordt gedragen, hoe groter de kans op succes.

Wanneer neemt u contact op?

We starten de bracebehandeling als er nog voldoende groei is. Het kan dus zijn dat de brace te klein wordt. Dus als er klachten zijn van de brace, zoals pijn, of er ontstaan drukplekken, dan neemt u contact op met de instrumentenmaker van Livit.

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor