Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Botbiopt

Een botbiopt is een onderzoek waarbij de arts een klein stukje uit het heupbot haalt. Een botbiopt vindt altijd onder narcose plaats.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Bij een botbiopt nemen we een klein staafje botweefsel uit de grote botten in het bekken. Dit kunnen we zowel aan de voor- als aan de achterzijde van het bekken doen. Het stukje bot is ongeveer een halve centimeter lang en enkele millimeters dik. Meestal combineren we een botbiopt met een beenmergpunctie.

Hoe gaan we te werk?

Voordat we een botbiopt nemen, brengen we uw kind onder narcose, zodat hij niets meer voelt. Bij de botboring boren we met een holle naald in het heupbot met een voorzichtig duwende en draaiende beweging. Zo halen we een klein staafje botweefsel eruit. Na afloop krijgt uw kind een pleister op de heup. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Wat is het doel?

Een botbiopt kan nodig zijn om een diagnose te stellen of om het effect van een behandeling tussentijds te onderzoeken.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek verwachten wij geen complicaties bij het nemen van het botbiopt. Wel kunnen er complicaties optreden door de narcose. De anesthesioloog geeft hierover meer informatie.

Na het onderzoek in het ziekenhuis

Soms is het voor ons lastig om een biopt te verkrijgen. Uw kind kan dan een beurs gevoel overhouden aan de heup. U mag daarna gerust paracetamol geven.

Na het onderzoek thuis

Thuis kan uw kind nog een tijdje een beurs gevoel houden. U mag dan gerust wat paracetamol geven. De pleister mag er de dag na de ingreep weer af. Uw kind kan de dag na de ingreep weer onder de douche of in bad.

Wanneer neemt u contact op?

Indien het wondje blijft bloeden, moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Uitslag

De behandelend arts zal met u een afspraak maken over de uitslag van het botbiopt. Het duurt minstens tien dagen voor de uitslag bekend is.

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor