Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Geavanceerd ultrageluidonderzoek-GUO

Een GUO is een uitgebreide echo waarbij we de baby in detail bekijken. Zo stellen we vast of er afwijkingen van bijvoorbeeld de organen zijn.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

Een GUO verrichten we alleen wanneer we na een reguliere echo vermoeden dat er een kans is op:

  • Een afwijkende foetale groei.
  • Een afwijkende hoeveelheid vruchtwater.
  • Een hersenafwijking.
  • Een hartafwijking.
  • Skeletafwijkingen.
  • Andere echoscopische afwijkingen.

Bij een GUO bekijken we uitgebreid of er sprake is van bepaalde aanlegstoornissen. We kijken naar alle organen de placenta, de groei van de baby en de hoeveelheid vruchtwater. Ondanks dat deze echo zeer uitgebreid is, kunnen we niet alle aangeboren afwijkingen zien tijdens een GUO. Net als een reguliere echo, vormt een GUO geen risico voor u en uw baby.

Hoe gaan we te werk?

Een GUO voeren we op dezelfde manier uit als een reguliere echo. U krijgt eerst een koude gel op uw buik, daarna begint de echo. Het verschil tussen een reguliere echo en een GUO is dat een GUO langer duurt. Voordat we met de echo beginnen vragen we u of we de echobeelden anoniem mogen gebruiken voor onderwijsdoeleinden en wetenschappelijk onderzoek. Hier krijgt u een toestemmingsformulier voor. Het kan zijn dat het nodig is om bloed te prikken. Het bloedprikken vindt plaats in de prikkamer/verpleegpost, deze is van maandag tot en met vrijdag open van 8.00 tot 16.30 uur.

Wat is het doel?

Met een GUO stellen we vast of uw baby een aangeboren afwijking heeft.

Voorbereiding

Om de reden van kwaliteit van het onderzoek mag u één persoon meenemen naar het onderzoek. Bedenk dus voor aanvang van het onderzoek of u iemand wilt meenemen, en wie. Dit kan bijvoorbeeld uw partner zijn of een andere naaste. Er mogen geen kinderen tijdens dit onderzoek aanwezig zijn.

Uitslag

Onze gynaecoloog bespreekt met u of er afwijkingen zijn en zo ja, om welke afwijking(en) het gaat. We bespreken wat de gevolgen hiervan zijn voor uw kind en voor u als ouder. Mocht er verder onderzoek nodig zijn, dan bespreken we dit na de GUO met u.

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor