Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Radiologie & Nucleaire Geneeskunde onder 18 jaar

De afdeling Radiologie & Nucleaire geneeskunde bestaat uit de specialismes radiologie en nucleaire geneeskunde. Hieronder valt diagnotisch beeldvormend onderzoek bij kinderen tot 18 jaar. Ook medische fotografie is onderdeel van de afdeling.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Verschillende apparatuur wordt gebruikt om de aard en plaats van het letsel, ziekte of aandoening te onderzoeken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van röntgenfoto’s, MRI-scan, echografie, CT-scan en nucleair geneeskundig onderzoek.

 

Nucleair geneeskundigen kunnen specifieke afwijkingen in beeld brengen en/of behandelen door gebruik van speciale radioactieve stoffen die aan deze afwijkingen hechten. Medische fotografie maakt foto’s van zichtbare ziekteverschijnselen of afwijkingen.

 

In onderstaande filmpjes wordt uitleg gegeven over radiologie en nucleaire geneeskunde.

Filmpjes met uitleg over radiologie:

Filmpjes met uitleg over nucleaire geneeskunde:

Wat willen we bereiken?

Met (röntgen)foto’s, echografie, CT-, MRI-scans, nucleaire onderzoeken (gebruik van radioactieve stof) en foto’s gemaakt door medisch fotografen, kunnen bij kinderen diagnosen worden gesteld en de effecten van behandelingen worden gevolgd.

Aandoeningen en ziektebeelden

Samenwerking

Het subspecialisatie kinderradiologie onderscheidt zich van de andere subspecialisaties door het orgaanoverstijgende karakter en de toepassing van alle beeldvormende modaliteiten. Uniek voor Nederland is dat de afdeling kinderradiologie geheel is geïntegreerd in het kinderziekenhuis, waarbij alle radiologische modaliteiten (MRI, CT, ect.) op de afdeling aanwezig zijn.

 

Naast het maken van foto’s van de binnenkant van de patiënt is er ook een team medische fotografen voor fotografie van de buitenkant. Zij fotograferen volgens protocol en bepaalde standaard op aanvraag van de arts. Op deze manier blijft een hoge kwaliteit van de foto’s  gewaarbocht.

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan samen met de afdelingen neonatologie, kinderneurologie, kinderoncologie en craniofaciale plastische chirurgie. Dit wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan en gecoördineerd door dr. Lequin. 

Het Team:

Onze polikliniek(en)

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor